»Välkomna upp, Rättsmedicinalverket!«

Så lät det när Föreningen grävande journalisters ordförande Fouad Youcefi skulle dela ut utmärkelsen Årets rullgardin på fredagen. Men föga förvånande var ingen från myndigheten där för att ta emot priset.

Rättsmedicinalverket (RMV) har fått priset för att »gång på gång försvårat insyn och granskning från journalister«. Det uppmärksammades bland annat när Läkartidningen i fjol försökte ställa frågor till flera chefer på myndigheten, däribland generaldirektören, utan att till en början få några svar. 

Metoderna för åldersbedömningarna har ifrågasatts av flera rättsläkare. Mest turbulens blev det vid den rättsmedicinska enheten i Uppsala där flera rättsläkare har sagt upp sig. Det har lett till flera medier i Sverige har granskat myndighetens arbete i frågan.

Föreningen grävande journalister delar sedan 2014 ut Årets rullgardin till myndigheter, företag eller organisationer som försöker dölja fakta, slingra sig eller utöva påtryckningar för att försvåra för journalistiken.

I motiveringen till priset 2018 står det:

»För att med en oroväckande nonchalans gentemot den tradition av offentlighet och transparens som ska prägla svenska myndigheter försvårat en rad journalisters bevakning och granskning av medicinska åldersbedömningar.«

Eftersom myndigheten inte närvarade vid utdelningen kommer föreningen att skicka diplomet till dem.

 

Läs även:

Sex rättsläkare får visslarpris

Nu uttalar sig RMV-chef om läget 

Efter avhoppen och kritiken – RMV lägger locket på

De medicinska åldersbedömningarna – Även Smer vill se oberoende granskning av åldersbedömningarna

Läkaresällskapet vill se granskning av RMV:s åldersbedömningar

Studie: Stor risk att barn bedöms som vuxna av Rättsmedicinalverket

RMV fortsätter med åldersbedömningar trots fel i rapport

Socialstyrelsen medger fel i rapport om metoder för åldersbedömning

Socialstyrelsen bjuder in kritiska statistiker till möte