Beslutet att stänga förlossningen i Karlskoga är fattat av kvinnoklinikens verksamhetschef, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

– Verksamhetschefen har enligt lag ansvar för patientsäkerheten och kan fatta beslut av den här karaktären, säger Rickard Simonsson, regiondirektör i Region Örebro län, till SVT Nyheter Örebro.

– Det är ett förståeligt beslut. Nu måste vi i ledningen och politiken fundera på vad den allvarliga kritiken innebär och vilka åtgärder vi måste vidta på sikt, fortsätter han.

I förra veckan rapporterade SVT om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) initierat ett tillsynsärende kring förlossningen vid Karlskoga lasarett. Detta sedan ett barn var nära att dö i samband med en förlossning förra året.

Rickard Simonsson uppger för SVT att Ivo:s granskning har en stor del i beslutet att stänga förlossningen.

– Det finns två perspektiv. Det är bra att vi har verksamhetschefer som står upp för patientsäkerheten, samtidigt känner jag att vi i den yttersta ledningen misslyckats med att ge de förutsättningar som behövs för att driva verksamheten.

Läkartidningen har tidigare berättat om problem med läkarbrist vid kvinnokliniken i Region Örebro län, där både förlossningsenheten i Örebro och i Karlskoga ingår.

För snart ett år sedan skrev över 30 läkare i Örebro en debattartikel där de föreslog att förlossningen i Karlskoga inte skulle öppna igen efter förra sommarens planerade stängning. Mot bakgrund av personalbristen menade läkarna att en öppning av förlossningen i Karlskoga kunde innebära risker för både patientsäkerheten och arbetsmiljön. 

Läs också:

Läkare i Örebro: Vi klarar inte två jourlinjer på kvinnokliniken