Mötet på ambassaden ägde rum efter att företrädare för människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center nyligen träffade Elan Carr, Trumpadministrationens särskilda diplomatiska sändebud i antisemitiska frågor. Enligt DN informerades Elan Carr om ärendet med den judiske läkaren på Karolinska – därefter gav han diplomaterna på ambassaden i Stockholm i uppdrag att boka in ett möte med läkaren. 

– Det ska ses som en signal till Karolinska universitetssjukhuset och den svenska regeringen att det här ärendet inte kommer att försvinna i tysthet, säger Abraham Cooper vid människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, till DN.

Läkaren bekräftar att han har haft ett möte med de amerikanska diplomaterna.

– De var redan väl informerade om de allvarliga problemen med antisemitism på Karolinska, säger han till DN.

Läkartidningen har i flera artiklar berättat om ärendet där en överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset anklagats för antisemitism. Just nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) två tillsynsärenden på gång. Det ena handlar om sjukhusets agerande i ärendet, det andra om hur facket hanterat frågan.

Läs mer:

Karolinska agerade inte tillräckligt snabbt vid antisemitismanklagelser

Antisemitismärendet på Karolinska: Läkarföreningar DO-anmäls.

125 läkare ger KS läkarförening stark kritik efter antisemitiska trakasserier

KS läkarförening startar arbetsgrupp för diskrimineringsfrågor

Läkarföreningen svarar på kritiken efter diskussioner om antisemitism

Efter anklagelser om antisemitism: Läkare på Karolinska tar »time out«

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism