– Det är ett ständigt bekymmer med bemanningen – år, efter år, efter år, säger Bengt Jernby, kirurg på sjukhuset i Karlskrona, till Läkartidningen.

Han har arbetat på sjukhuset sedan 1977 och är en av de läkare som tillsammans med flera andra yrkesgrupper har skrivit på en namninsamling till sjukhusledningen. 

– Vi har haft problem på flera kliniker med stängda vårdavdelningar för att personal inte räckt till, personal som inte orkar och som slutar. Många sjuksköterskor söker sig i stället till dagtidsarbeten som mottagningar, systemunderhållsarbeten, vårdskolearbeten och annat.

Problemen är desamma som på många andra håll i Sverige. När sjuksköterskor slutar blir det tyngre för dem som arbetar kvar, vilket orsakar en ond spiral där ännu fler slutar.

– Vi går på knäna, vi jobbar dubbelpass, vi jobbar övertid. Vi är rädda att vi inte ska få vara lediga på våra lediga dagar och våra scheman ändras konstant, säger Charlotte Sjölander, sjuksköterska på avdelning 58 till SVT Nyheter Blekinge.

Problemen har varit särskilt stora på de avdelningar som tagit emot patienter efter att avdelning 57 stängt, något Läkartidningen tidigare berättat om.

Sjukhusdirektören Lars Almroth säger till SVT att det har varit tufft de senaste månaderna och att man arbetar för att rekrytera och behålla kompetens.

Bengt Jernby påpekar att bristen på sjuksköterskor också påverkar andra personalgrupper såsom läkare.

– Läkare får ägna arbetstid åt att jaga vårdplatser. Det är ett arbetsmiljöbekymmer på flera sjukhus.

– På kirurgen kan vi börja veckan med minus 18 vårdplatser, nästan en hel vårdavdelning, säger Bengt Jernby, som också har en mångårig facklig erfarenhet bakom sig, bland annat som ordförande i Blekinge läkarförening. 

 

Läs även:

Avdelning stänger på Blekingesjukhuset: »Kontrollerad nödlandning«