I början av 2018 anmälde en läkare vid Karolinska universitetssjukhuset att han utsatts för antisemitiska trakasserier av en överläkare på en av sjukhusets avdelningar. I februari 2019 presenterade advokatbyrån Flood Herslow Holme en extern granskning som visade att anmälaren trakasserats och att sjukhuset inte agerat tillräckligt efter att anmälan kom in. Däremot kunde rapporten inte visa att läkaren utsatts för diskriminering.

Enligt pressmeddelandet har sjukhuset under våren gjort flera utredningar för att se om det går att avskeda överläkaren. Men eftersom man inte funnit en laglig grund för avsked väljer man nu att omplacera läkaren till en administrativ tjänst och sänka hans ersättning. Läkaren ska också ha gillat antisemitiska bilder i sociala medier vilket enligt pressmeddelandet strider mot sjukhusets värdegrund.

– Han får nu administrativa uppgifter och kommer inte att vara chef i framtiden. Det finns inte – och ska inte finnas – något utrymme för diskriminering eller antisemitism på Karolinska Universitetssjukhuset. Det är oacceptabelt och måste stävjas så snart det upptäcks. Här agerade sjukhuset för långsamt och otillräckligt, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.

Just nu pågår också två tillsynsärenden hos Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det ena handlar om sjukhusets agerande i ärendet, och det andra om hur läkarföreningen hanterat frågan.

Läs mer:

Läkare på Karolinska kallad till USA:s ambassad

Karolinska agerade inte tillräckligt snabbt vid antisemitismanklagelser

Antisemitismärendet på Karolinska: Läkarföreningar DO-anmäls.

125 läkare ger KS läkarförening stark kritik efter antisemitiska trakasserier

KS läkarförening startar arbetsgrupp för diskrimineringsfrågor

Läkarföreningen svarar på kritiken efter diskussioner om antisemitism

Efter anklagelser om antisemitism: Läkare på Karolinska tar »time out«

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism