Kjell Asplund blev ordförande för Smer 2012. Foto: Anna Molander

Det var 2012 som Kjell Asplund axlade rollen som ordförande i Smer. Sedan dess har han satt ned foten i en rad etiskt knepiga frågor – till exempel de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande, gränsen för sen abort, skakvåld och dödshjälp.

Men i slutet av april klev han alltså av. Och nyligen kom beskedet att det blir Kenneth Johansson, som bland annat varit riksdagsledamot för Centerpartiet och ordförande i Socialstyrelsens donationsråd, som tar över.

Det rör sig dock inte om något hastigt påkommet avhopp, enligt Kjell Asplund.

– Jag sa upp mig redan för ett och ett halvt år sedan, men det har varit väldigt trögt att få sluta kan man säga, säger han till Läkartidningen.

Kjell Asplund konstaterar att uppdraget som ordförande varit »oerhört stimulerande« men att han är övertygad om att det hela tiden behövs omsättning av folk och nytt friskt blod i den här typen av organisationer.

– Sen tycker jag att jag har gjort så mycket för Smer och liksom tömt ut det jag har att ge. Nu handlar det om nästa steg och då får någon annan ta vid, säger han och tillägger:

– Så om du fiskar efter konflikter eller något sådant så finns det absolut ingenting. Tvärtom – det är med stor tacksamhet som jag slutar efter de här åren. Vi har varit ett fantastiskt gäng. Några få gånger har vi varit oense, men det är inte många.

Vad ska du göra nu då?

– Ja, ibland undrar jag det själv. Men jag har ju en del styrelseuppdrag, varav ett tar förfärligt mycket kraft och tid, och det är ju uppdraget i styrelsen för Karolinska sjukhuset. Vi sammanträdde i går och i förrgår och det är väldigt mycket möten. Så det kommer jag ägna en del tid åt, säger Kjell Asplund

Han ska också »skriva en del«.

– Det första jag gjorde var att skriva en artikel för Läkartidningen och skicka till kulturredaktören där. 

Vad handlar den om?

– Ja, det är intressant. Jag jobbade i Biafra under kriget där. Då träffade jag en del franska läkare som sedan reste hem, väldigt frustrerade över Röda korset, och bildade Läkare utan gränser. Så det är en del sådana minnesbilder jag har skrivit om, säger Kjell Asplund och fortsätter:

– Den där typen av artiklar skulle jag gärna sätta mig ned och skriva mer av. Jag har ju varit med om en del i mina dagar.