Sunderby sjukhus.

Tidigare i veckan kom rapporter om ett ansträngt vårdplatsläge i Stockholmsregionen, vilket Läkartidningen berättat om.

Och även på till exempel Skånes universitetssjukhus i Lund, Södra Älvsborgs sjukhus, Sunderby sjukhus och i NU-sjukvården tycks stängda vårdplatser ställa till problem i sommar.

På Skånes universitetssjukhus i Lund – som minskar antalet vårdplatser med 30 procent under sommaren – utlystes stabsläge när 28 patienter på akutmottagningen inte fått någon vårdplats på tisdagseftermiddagen. Arbetet kunde dock återgå till det normala efter fyra timmar.

– De ambulanser som inte hade högsta prioritet, som hjärtinfarkter, körde vi till Malmö och vi fick ledig personal att ställa upp för att ta extra pass så att vi kunde öppna sex extra vårdplatser, sa Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef för Skånes universitetssjukhus till Sydsvenskan tidigare i veckan.

På Sunderby sjukhus är det inte ovanligt att patienter får ligga i 20 timmar på akuten i väntan på vårdplats, enligt Mattias Morin, verksamhetschef på akuten.

– Nu under sommaren händer det i princip varje vecka. Det är klart att det är illa när vi har patienter som väntar på vårdplats i 16-18-20 timmar. Samtidigt hankar vi oss fram hela tiden, säger han till Läkartidningen.

P4 Norrbotten rapporterar under fredagen att »patienter som söker sig akut till Sunderby sjukhus uppmanas att ta med sig mat och medicin som räcker för ett dygn”.

Men riktigt så illa är det inte, enligt Mattias Morin.

– Det jag har sagt är att vi på akutmottagningen inte har möjlighet att ge patienterna riktiga måltider, det vill säga lagad mat. Patienter kan köpa smörgåsar, lite choklad och så. Och när det gäller patienter som verkligen behöver få sig något – till exempel de som har diabetes – så har vi möjlighet att ge dem smörgåsar, säger han och fortsätter:

– Men man behöver ju liksom inte ta med sig matsäck till akuten.

Däremot tycker han att det är bra om patienter tar med sig sina läkemedel när de åker till akuten, eftersom akutmottagningen har begränsad tillgång till läkemedel.

– Men det gäller ju egentligen alltid. Många patienter tar inte med sina läkemedel, vilket leder till ett merarbete för personalen. Då ska man springa runt hela sjukhuset för att få tag på de här läkemedlen.