Läkartidningen har tidigare berättat att Glesbygdsmedicinskt centrum i Region Västerbotten tillsammans med Chalmers tekniska högskola utvecklat en drönare som ska kunna frakta läkemedel, blodprov och lättare utrustning till så kallade hälsorum i Västerbottens inland.

I ett nytt projekt ska det utredas om drönaren kan tas i drift i skarpt läge. Nu har Energimyndigheten beviljat projektet drygt 6,2 miljoner kronor.

– Med hjälp av vår tids brevduvor kan vi förhoppningsvis ersätta vissa bilburna transporter och samtidigt öka tillgängligheten till vård i glesbygden, säger Pia Kristiansson, tf verksamhetschef över Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman i ett pressmeddelande.

Projektet ska fokusera på att utreda och hitta lösningar för att kunna ta drönaren i drift på säkert sätt som inte står i strid med regelverk och lagstiftning. 

Det aktuella testområdet består av hälsorummet i Slussfors och sjukstugan i Storuman. Det handlar om en sträcka på omkring 6 mil. Det innebär en flygtid för drönaren på 30 minuter.

Pia Kristiansson uppger för P4 Västerbotten att en första testflygning på ett flygfält genomfördes i maj. De första riktiga testerna i verklig miljö väntas inom ett år.

Läs också:

Västerbotten testar drönare