Ebolautbrottet i östra Kongo har, som Läkartidningen nyligen rapporterat, pågått i snart ett år och är klassat som internationellt nödläge av Världshälsoorganisationen (WHO), bland annat på grund av att viruset nu nått miljonstaden Goma.

Enligt Sveriges Radio gör hälsovårdsmyndigheterna allt de kan för att kontrollera situationen, men insatserna försvåras bland annat av att befolkningen ofta misstror myndigheterna. Dessutom är det inte ovanligt att olika beväpnade miliser som härjar i området angriper vårdcentraler.

Läkare utan gränser meddelar att de har medicinsk kapacitet och utbildad personal på plats vid Goma ebolabehandlingscentrum och man kommer att ta hand om den patient med ebolainfektion som kom in till centrumet under tisdagen på bästa sätt. Organisationen ser dock detta andra bekräftade fall av ebola i Goma som »ett oroande tecken på att det här utbrottet inte är under kontroll«.

Enligt uppgift från Läkare utan gränser i Sverige finns ingen svensk vårdpersonal på plats i området för närvarande och inga svenska läkare eller annan vårdpersonal är heller på väg dit.