Nu är Stockholms gator och torg återigen regnbågsfärgade. Den här veckan pågår Pridefestivalen. Läkarförbundet deltar med ett flak i den avslutande paraden tillsammans med bland annat Regnbågsläkarna, Läkarförbundet student, Sylf och Sjukhusläkarna.

Under förra årets Stockholm Pride arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om att vara vårdanställd och hbtq-person. I år hålls inget seminarium i Läkarförbundets regi, men redan på Prideveckans första dag står Regnbågsläkarna värd för ett panelsamtal om »samsyn och brist på samsyn mellan läkare i och utanför transvården, och mellan vårdgivare och vårdtagare«.

Regnbågsläkarna är en organisation för hbtqia-läkare, -tandläkare och -studenter på respektive utbildningar (i och a står för intersexpersoner och asexuella). Organisationen arbetar med utbildning, sociala arrangemang och politisk lobbyverksamhet för att främja hälsa och välmående bland sina medlemmar och i communityn i stort.

Efter Pride 2018 kunde Regnbågsläkarna glädja sig åt att många kollegor visade intresse för att bli medlemmar, och man summerade på Facebook att organisationen är på frammarsch och ser ut att bli en allt mer självklar röst i kampen för hbtqia-personers rättigheter.

 

Regnbågsläkarnas panelsamtal: Måndag 29 juli 16.00–16.45, Pride House (C4) Clarion Hotel.

Prideparaden: Start 13.00 lördag 3 augusti vid Stadshuset. Paraden slutar vid Östermalms IP.