Bakgrunden är att Region Uppsalas förvaltning Kultur och bildning sagt ja till en beställning av skyltning för 211 000 kronor utan att någon från projektgruppen på Akademiska sjukhuset gett sitt godkännande.

Enligt sjukhuset skedde beställningen trots att ny skyltning för 35 000 kronor redan var uppsatt. 

– Det som har hänt är olyckligt. Konsekvensen är att Region Uppsala och ytterst våra skattebetalare har fått betala mångdubbelt mer för den här skyltningen, säger Emma Lennartsson, tf regiondirektör i Uppsala, till P4 Uppland.

Kultur och bildning tar på sig kostnaden för felskyltningen, men sjukhuset vill dessutom att den ska tas bort. Detta eftersom skyltningen inte stämmer med den grafiska profil som tagits fram. Enligt sjukhuset bedöms återställningen kosta ytterligare 150 000 kronor.

– Det bästa vore om vi slapp återställa detta och lägga ännu mer pengar på skyltningen, säger Emma Lennartsson.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om det kärva ekonomiska läget i Region Uppsala och för Akademiska sjukhuset.

I juni i år beslutade sjukhusstyrelsen för Akademiska sjukhuset om en plan för att få ekonomin i balans. Målet är att sjukhuset inom tre år ska gå från ett beräknat underskott på 375 miljoner kronor till ett nollresultat.

Läs också:

Akademiska får tre år på sig att nå nollresultat

Huvudskyddsombudet: »Förstatliga Akademiska«

Region Uppsala drar i nödbromsen – inför anställningsstopp