Kvinnan har tidigare haft en provanställning för att få svensk legitimation. Men den avslutades aldrig och hon fick därmed inte tillstånd av Socialstyrelsen att arbeta. Trots det ska hon fått anställning på en vårdcentral där hon på egen hand ska ha utfört gynekologiska undersökningar och signerat journaler, rapporterar GP, citerad av Expressen.

Vårdcentralen som kvinnan arbetat på är den samma som regionen tidigare i år sa upp avtalet med och som därefter stängdes. Detta inträffade efter misstankar om att 89 barn felvaccinerats och att barn omskurits, vilket sedan antecknats som vanliga vårdcentralsbesök. Som Läkartidningen tidigare berättat fanns då även misstankar om att obehöriga läkare arbetat där, vilket verksamhetschefen förnekade.

Kvinnan åtalas nu för brott mot patientsäkerhetslagen. Åklagaren berättar också för GP att en patient uppgett att hon sålt läkemedel vid sidan av arbetet. 

Kvinnan riskerar böter eller fängelse upp till ett år.

 

Läs även:

Västra Götaland säger upp avtal med kritiserad vårdcentral