Ahmadreza Djalali ska själv ha berättat vad som hänt i ett telefonsamtal till sin familj i Iran. Han ska dock inte ha fått ringa sin fru i Sverige. 

Ahmadreza Djalali har beskrivit att han förts med ögonbindel från Evin-fängelset, men att han inte vet vart. Han har utsatts för stark psykisk press att göra nya erkännanden. Han ska på något sätt torterats och blivit hotad med att dödsdomen skulle verkställas.

– Det är oroande och märkligt, för han har ändå suttit ganska länge i fängelse. De har redan en framtvingad bekännelse. De gör så, tvingar fram bekännelser som sedan klipps ihop till korta filmer som sänds på tv för att övertyga allmänheten om personers skuld, säger Maja Åberg, policyrådgivare vid Amnesty som arbetat med Ahmadreza Djalalis fall, till Läkartidningen.

Men ni vet inte vad den senaste tidens händelser gäller?

– Nej, och det vet jag inte om han vet själv heller.

Ahmadreza Djalali är svensk medborgare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet. 2017 dömdes han till döden i Iran, men sedan dess har inte mycket antytt att domen snart skulle verkställas. 

Bara för några veckor sedan fördes han till sjukhus för provtagning. Det kan ha haft att göra med hans hälsotillstånd, något både anhöriga och människorättsorganisationer har oroat sig för, inte minst på grund av kraftig viktminskning. 

Men de nya uppgifterna om hans bortförande från fängelset tolkas av vissa som att ett verkställande av domen nu kan vara nära förestående. Ahmadreza Djalali har arbetskontakter på flera håll i världen och en österrikisk läkarorganisation befarar nu att dödsstraffet är på väg att genomföras. Thomas Szekeres, ordförande i den österrikiska läkarorganisationen, vädjar till landets utrikesdepartement att rädda svenskens liv, rapporterar SVT.

Svenska utrikesdepartementet uppgav i fredags till nyhetsbyrån TT att »skyndsam kontakt kommer att tas med iranska företrädare«. Kontakten ska ske »på hög nivå« både i Stockholm och i Irans huvudstad Teheran.

Utöver det som Ahmadreza Djalali berättat finns dock inget som direkt antyder att domen skulle verkställas nu, menar Amnesty. 

– Men vi är extremt oroade över den här situationen, framförallt att han hotas med avrättning för att få någon sorts nya erkännanden, säger Maja Åberg.

Organisationen har dock inlett ytterligare en kampanj i sociala medier med namnet #SaveAhmadreza. Amnesty bedriver sedan tidigare även ett par andra kampanjer för att få Ahmadreza Djalali frigiven.

 

Läs även:

Dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali fängslad i tre år

Dödsdömd KI-forskare har fått svenskt medborgarskap

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali

KI begär möte med Irans ambassadör om dödsdömd forskare

KI-forskaren Djalalis dödsdom fastställd

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

 

Flyttade till Sverige 2012

Ahmadreza Djalali kommer ursprungligen från Iran men har varit verksam i flera länder och flyttade till Sverige 2009. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

För tre år sedan greps han av iransk underrättelsetjänst i samband med en resa till landet. Utan närmare specificering misstänktes han för spioneri och samröre med fiendemakt. 

2017 dömdes han till döden. Domen fastställdes i februari 2018. Samma månad blev han svensk medborgare och Sveriges utrikesdepartement krävde hans frigivning.