Det är Storbritannien, Grekland, Tjeckien och Albanien som enligt WHO inte längre kan räknas som mässlingsfria. Förra året hade Storbritannien 914 bekräftade fall av mässling, Albanien 1 466, Grekland 2 193 och Tjeckien cirka 200.

– Återetablerandet av mässling är oroande. Om inte vaccinering genomförs och upprätthålls i alla samhällen kommer både barn och vuxna att lida i onödan och vissa kommer tragiskt nog att dö, säger Günter Pfaff vid WHO:s avdelning för mässling och röda hund, uppger TT/AFP.

Enligt WHO rapporterades nästan 90 000 fall av mässling i Europa under årets första sex månader. Under hela förra året konstaterades drygt 84 000 fall.

Läs mer: 

Mässlingsutbrotten fortsätter att öka i världen

Ett fall av mässling upptäckt i Stockholm

Mässlingsfall konstaterat vid Danderyds sjukhus

Ännu ett mässlingsfall i Stockholm

Nytt mässlingsfall på Södersjukhuset

Nya mässlingsfall bekräftade i Stockholm och Borås

Virolog om mässlingsutbrottet: »De unga förstår nog inte«