Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare, får ett eget tv-program. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

På torsdagen presenterade SVT höstens program, allt från dokumentärer till underhållningsprogram. Bland ett antal välkända titlar fanns också den nya serien »Din hjärna«. Det programmet leds av Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare.

– Vi har gjort en serie om hjärnan. Hur funkar vi socialt? Vad händer under stress? Vad händer med hjärnan i en digital värld? säger Anders Hansen till SVT Nyheter.

– Alla de här frågeställningarna går vi till botten med och förklarar på ett sätt som är kul, inbjudande, öppet, men ändå förankrat i den absolut bästa forskningen. 

Anders Hansen har skrivit flera böcker, till exempel »Hjärnstark« och »Skärmhjärnan«. Han är även föreläsare och har intervjuats i ett antal tv-program. I somras var han också sommarpratare i Sveriges Radio P1, där han tog upp frågan om varför svenskarna mår så dåligt när de egentligen har det så bra.

Det finns fler tv-program i höst som berör temat medicin. Ett exempel är »Landet lyckopiller«, där komikern Nour El Refai bland annat intervjuar läkare om varför så många tar antidepressiva läkemedel. Och i »Sjukt stressad« följer Uppdrag granskning i sex avsnitt några unga kvinnor som på olika sätt blivit sjuka av stress. 

Dessutom återkommer det mer lättsamma programmet »Fråga Lund«. Ett antal experter guidar tittarna i olika ämnen, där läkaren Henrik Widegren får ta tag i de medicinska frågorna. Och så kommer ytterligare en säsong av »Fråga doktorn«, som i våras för första gången på 16 år fick en ny läkare – Karin Granberg.

Anders Hansens program har premiär den 23 september. En smygtitt finns på SVT:s webbplats.

 

Läs även:

Två läkare blir sommarvärdar i P1

»Hjärnan stärks fantastiskt mycket av fysisk aktivitet«

Hon blir den nya tv-doktorn