Regeringen ska fatta beslut om det nya uppdraget till Läkemedelsverket under torsdagen.

Just nu är 357 preparat restnoterade hos Läkemedelsverket, enligt TT. Sommarens brist på litium är ett aktuellt exempel. Syftet med det nya uppdraget är att dämpa de negativa effekterna vid tillfällig medicinbrist.

– Uppdraget innebär att skapa en formell struktur för samverkan mellan alla involverade – läkemedelsbolag, distributörer, apotek och vården. De har redan en dialog, men den måste formaliseras. Alla i kedjan ska känna till vilken roll de har, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

En annan del i uppdraget handlar om att ge snabbare och bättre information när en plötslig brist uppstår, samt vägledning åt sjukvården om vilka alternativa behandlingar som finns.

– Det kommer att spara tid för personalen som i dag får lägga alltför mycket tid och kraft på att själva finna alternativ, säger Lena Hallengren till nyhetsbyrån.