Statsminister Stefan Löfven (S) vill satsa på den nära vården. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Vi ska vara stolta över den höga kvaliteten i svensk sjukvård, sa Stefan Löfven under regeringsförklaringen på tisdagen. 

– Samtidigt behöver inte minst primärvården utvecklas vidare. Den har unika förutsättningar att se till hela vårdbehovet och främja en god hälsa. Regeringen kommer att rusta den nära vården.

Regeringen lovar att en proposition om primärvårdsreform ska komma i december. Tidigare, i januariöverenskommelsen och i Läkartidningens intervju med socialminister Lena Hallengren, var beskedet bara att primärvårdsreformen skulle komma någon gång under mandatperioden. 

I regeringsförklaringen tog Stefan Löfven upp att rätten till fast läkarkontakt ska genomföras för att förbättra kontinuiteten i vården. Ett så kallat patientkontrakt ska ge både patienten och sjukvården en överblick över alla planerade vårdbesök.

Läkarförbundet tycker att regeringsförklaringen är en »framgång för Läkarförbundets arbete för en nationell primärvårdsreform«. Ordförande Heidi Stensmyren påminner dock om förbundets ståndpunkt att den fasta läkarkontakten måste garanteras genom listning på läkare och inte på vårdcentral.

– Nu väntar vi oss en proposition under riksdagsåret om en nationell primärvårdsreform med listning på fast namngiven läkare. Det är något vi i Läkarförbundet konsekvent har arbetat för under flera år, säger Heidi Stensmyren i ett pressmeddelande.

En annan sak Stefan Löfven lyfte i regeringsförklaringen var att en ny vårdform för lättare psykisk ohälsa håller på att förberedas. Det är från början ett C-förslag som kom med i januariavtalet och som Anna Nergårdh nu utreder.

När statsministern talade om asylpolitik berörde han också kort de medicinska åldersbedömningarna. Där sa han att en oberoende granskning av dessa ska genomföras. Det var något som lovades redan i april.

 

Läs även:

Nergårdh ska utreda ny vårdform vid psykisk ohälsa

Regeringen vill utreda medicinska åldersbedömningar

Nergårdh: Vi måste lyfta kommunerna i den nära vården 

Regeringens utredare Anna Nergårdh: »Jag hoppas att förslag om primärvårdsreform kommer snart«

Utredarens förslag: De kan vara fast läkarkontakt i primärvården

Lena Hallengren: Kortare köer har högsta prioritet