Det har stormat rejält kring företaget Apotekstjänst den senaste tiden. Den 1 oktober tog företaget över distributionen av förbrukningsartiklar för sjukvården i fem regioner och sedan dess har leveranserna strulat rejält.

Problemen med uteblivna eller bristfälliga leveranser från Apotekstjänst har bland annat lett till att ett stort antal planerade operationer ställts in.

Apotekstjänst bedriver dessutom verksamhet med dosdispensering åt flera regioner. 

Nu rapporterar Sveriges Radio Ekot att den delen av verksamheten utreds för att under lång tid ha tappat bort tusentals doser med narkotikaklassade läkemedel.

Läkemedelsverket upptäckte vid en inspektion 2016 att läkemedel hade försvunnit, och enligt Ekot har Apotekstjänst genom åren inte lyckats komma tillrätta med problemen.

“Trots upprepade chanser att komma tillrätta med det oförklarade svinnet har bolaget inte gjort sådana förändringar av sin verksamhet att detta problem har lösts, eller ens minskat i någon större utsträckning”, skriver Läkemedelsverket i en skrivelse till Apotekstjänst.

Ärendet hos Läkemedelsverket är ännu inte avslutat. Myndigheten har möjlighet att dra tillbaka tillståndet för läkemedelshantering.

– Det är klart att den som har ett tillstånd alltid har en risk att förlora det om man inte kan leva upp till kraven. Men vi har ett öppet ärende som vi räknar med att kunna stänga när vi får acceptabla svar, säger Lena Björk på Läkemedelsverket, till Ekot.

Läs också:

Apotekstjänst får ny vd

Apotekstjänsts vd lämnar sin post

Läkarförening hoppas att leveranskaoset blir ögonöppnare

Region Uppsala ska bygga upp beredskapslager

Västmanland ställer in operationer

Apotekstjänst riskerar vite

Socialstyrelsen har gått upp i stabsläge

Akademiska ställer in alla planerade operationer