I motioner inför både Moderaternas stämma och Liberalernas landsmöte kommer krav om att legalisera eller utreda frågan om dödshjälp.

– Vi väljer inte att födas, men sen ska vi få vara fria att välja att leva våra liv, också när vi kommer till slutet av livet. Och om vi drabbas av någon svår smärtsam sjukdom, ta till exempel ALS, som ger en så grym förlamning, då ska vi kunna välja när vi avslutar livet. Och det ska vi kunna göra själva, säger Liberalernas Barbro Westerholm, som driver på för en utredning i riksdagen, till Ekot.

Moderaterna har partistämma nästa vecka, och där vill bland annat Moderatkvinnorna se en utredning.

– Vi ser att personer som har väldigt ont, som lider oerhört och som vet att det här kommer oundvikligen leda till min död så småningom, de uttrycker att man vill ha en möjlighet att fatta det beslutet, säger Josefin Malmqvist, ordförande för Moderatkvinnorna, till Ekot.

Enligt Ekot säger dock både Moderaternas och Liberalernas partistyrelser nej till att införa rätt till dödshjälp. Partistyrelserna förordar inte heller att frågan utreds.

Det enda riksdagsparti som tagit ställning för att utreda en legalisering av dödshjälp i Sverige är Miljöpartiet.