Region Gävleborg håller just nu på att upphandla tekniken för en egen digital vårdtjänst. Tjänsten kommer att baseras på chatt mellan patient och sjukvården, och drivas i regionens egen regi, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Göran Angergård till Sveriges Radio P4 Gävleborg. Det innebär att Region Gävleborg både äger systemet och bemannar det.

– Går allt som planerat så i slutet på nästa år, säger han som svar på frågan när tjänsten kan vara tillgänglig för invånarna. 

Som Läkartidningen kunde berätta tidigare i veckan har Göran Stiernstedt i sin utredning »Styrning för en mer jämlik vård« bland annat föreslagit att alla vårdgivare ska kunna erbjuda både fysisk och digital vård. Blir det verklighet skulle det ställa nya krav på både privata aktörer såsom Kry eller Min Doktor, liksom på de offentliga vårdgivarna. 

Flera regioner har sedan tidigare etablerat egna digitala vårdtjänster, däribland Västra Götaland och Stockholm. Andra, exempelvis Västmanland, är på väg att införa tjänster.

 

Läs även:

Utredning: Reformerat vårdval och begränsning för nätläkare

Heidi Stensmyren: »Stiernstedt borde föreslagit listning på läkare«

Nätläkarbolag kritiska till Stiernstedts utredning