Johan Christenson tycker att sjukvården behöver ge mer plats till läkare som vill driva utvecklingen.

Foto: Jesper Cederberg

– Jag valde Karolinska institutet med ett extremt tydligt mål: att bli kliniskt verksam läkare, berättar Johan Christenson.

Läkarstudierna löpte parallellt med forskning, och legitimationen kom samtidigt som disputationen. Men sedan växte en frustration över att det var svårt att forma yrkeslivet som han ville, samtidigt som arbetsbördan bara växte.

Efter 14 år som forskare och läkare gick han till läkemedelsindustrin. Men trots ett bra jobb som »global product director« började han känna en viss tröghet och ovilja till förändring även där.

Johan Christenson hade också ett intresse för ekonomi, och efter fem år lockade en kompis över honom till venturekapitalbranschen, riskkapitalinvestering i unga bolag. Nu arbetar han på Healthcap, där han bedömer bolag och produktidéer inom livsvetenskaperna. 

Om Healthcap väljer att investera i dem tar han plats i bolagens styrelser där han arbetar med övergripande strategi och produktutveckling. Frågeställningarna är många: vetenskapliga, medicinska, ekonomiska och juridiska.

– Jag är nästan i alla branscher på samma gång, det är det som är så häftigt.

Han menar att det enda han inte gör är att träffa patienter.

–  Men varför vill man bli läkare? Det är ju för att vara i den här världen, och för att kunna hjälpa. Jag kan peka på ett antal uppfinningar som vi har investerat i som gör fantastisk nytta. Jag kanske gör ännu mer nytta nu än när jag var kliniskt verksam. 

Han tycker att det finns onödiga hinder för läkare som vill röra sig mellan klinik, akademi och industri. Dels finns en 

del byråkrati som står i vägen, dels en konservativ kultur kring sådant som är »fint« och »fult«. Men han tycker att det är nyttigt både för individen och för arbetsplatserna med ökad rörlighet. Han ser också många arbetsmöjligheter utanför sjukvården för den som vågar ta steget.

Om du inte känt frustration som kliniskt verksam, hade du varit där du är i dag?

– Roligare jobb än som praktiserande läkare har jag aldrig haft. Hade den miljön haft mer vision, driv och incitament för personer med vilja, då hade jag nog mycket väl varit kvar.

Läs mer: 

Vården inte självklara valet för alla läkare

Medicinsk redaktör: »Jag visste inte att det fanns som yrkesväg«

Läkemedelsbolag: »Jag bidrar till att ge vårdpersonalen möjlighet att göra ett bra jobb«

E-hälsobolag: »Många vårdgivare ligger efter när det gäller teknik«

De återvände till sjukvården: »Jag är otroligt glad att jobba som doktor igen«

Johan Christenson

Ålder: 61 år.

Yrke: Investeringsansvarig.

Arbetsplats: Health­cap.

Tips till de som är nyfikna på en liknande karriär: »Det gäller att följa sin känsla, göra så bra man kan och jobba hårt. Man kanske inte behöver disputera, men forskning är alltid bra att skaffa sig någon erfarenhet av. Man kanske kan gå halva vägen och ta en medicine licentiatexamen. En del av din gärning är att kunna analysera, förstå och väga saker mot varandra.«