Athena Adeli tycker att det har blivit allt fler som »vädrar tanken« om en icke-klinisk yrkesbana.

Foto: Jesper Cederberg

– Det som gjorde att jag började vackla över om jag var rätt ute var att sjukvårdssystemet inte fungerade. Även som student gick mycket fokus till systemet i stället för patienten.

Athena Adeli tog en kurs i påverkansarbete och organiserade sig fackligt. Men efter utbildning, vikariat och AT kändes det likväl som att något med sjukvårdssystemet »skavde«. Hon gick ofta från jobbet med en irritation.

Då fick hon höra talas om jobbet som medicinsk redaktör på Medibas, ett kunskapsstöd för sjukvården som ges ut av Bonnier. 

– Jag har alltid tyckt om att skriva, så när det här jobbet uppdagade sig så kändes det rätt för mig. Jag får tänka hälsa, sjukvård, människokropp och intervention. Och jag får skriva, säger hon och fortsätter:

– Innan jag fick tips om det visste jag inte att det fanns som yrkesväg. Jag har alltid tänkt att jag skulle skriva på något sätt – inom min forskning, eller att mina dagböcker skulle vara min ventil. Så det var kul att få testa det här.

Många associerar kanske läkares arbete utanför sjukvården med mycket pengar. Men det var inte lönen som lockade Athena Adeli.

– Den har inte spelat in i mitt val, för min lön är inte bättre, säger hon och skrattar.

– Den är snarare åt det lägre hållet. Och mitt jobb har inte lika tydlig potential till löneutveckling som trappstegen på en klinisk karriär.

Men jobbet innebär ett stort inflytande över arbetstider, och hon är inte bunden till kontoret. Flexibiliteten gör också att de som vill testa yrket kan kombinera det med exempelvis kliniskt arbete.

Athena Adeli gick till Medibas för ett år sedan, precis efter AT. Hon har funderat på om hon skulle förlora sin identitet som läkare om hon fortsätter att arbeta icke-kliniskt ytterligare tio år; om hon fortfarande skulle tillhöra läkarkollektivet. Men hon säger inte nej till en annan yrkesidentitet heller.

– Jag är glad över att ha hittat den här vägen, men skulle kliniken locka skulle det också vara härligt. Jag får se vad framtiden ger.

Läs mer: 

Vården inte självklara valet för alla läkare

Riskkapitalbranschen: »Jag är nästan i alla branscher på samma gång«

Läkemedelsbolag: »Jag bidrar till att ge vårdpersonalen möjlighet att göra ett bra jobb«

E-hälsobolag: »Många vårdgivare ligger efter när det gäller teknik«

De återvände till sjukvården: »Jag är otroligt glad att jobba som doktor igen«

Athena Adeli

Ålder: 27 år.

Yrke: Medicinsk redaktör.

Arbetsplats: Medibas.

Tips till de som är nyfikna på
en liknande
karriär:
»Jag tycker att man kan kontakta olika ställen, för det här är inte alltid tjänster som ligger ute. Man ska våga prova. Det är ett jobb som är flexibelt, så känns det stort att säga ’nej’ till det kliniska kan man kanske göra det på deltid.«