På hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte presenterade både specialistvården och primärvården i Västernorrland sina budgetar för 2020. Men förslagen skickades tillbaka av politikerna, rapporterar Tidningen Ångermanland. Anledningen var att det saknades tillräckliga besparingsåtgärder för att komma tillrätta med regionens ekonomiska problem.

I specialistvårdens budget framgår det till exempel att man räknar med ett underskott på drygt 400 miljoner kronor nästa år. 

– Vi kan inte sitta och ta en budget där vi vet att vi går in med 400 miljoner back. Därför vill vi att man återkommer. De sparförslag som ska presenteras ska arbetas in i budgeten, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till lokaltidningen.

Oppositionen stämmer också in i kritiken:

 – Det finns svarta hål i den här budgeten som inte håller sig till kommunallagen, säger Pia Lundin (SJVP), andre vice ordförande till Tidningen Ångermanland.

Sjukhusdirektören Lena Carlsson säger att hon inte ser politikernas återremittering av budgeten som kritik, utan som ett extra uppdrag.

– Det här är den första budget som vi gör som nya chefer, så därför ser vi det här som en komplettering och att vi behöver kommunicera ännu bättre.

Lena Carlsson blev ny sjukhusdirektör i somras, efter att ha varit tillförordnad sjukhusdirektör under en period. Hon har tidigare varit förvaltningschef för specialistvården i Region Västernorrland, men anställdes från början i regionen som överläkare på kirurgen med onkologi som specialitet. 

Läs mer:

Kriskommission inrättas i Västernorrland

Västernorrland behöver spara 600 miljoner kronor