I dag, tisdag, börjar Akademiska sjukhuset operera som normalt igen efter över en veckas stopp för planerade operationer, rapporterar P4 Uppland.

– Vi tycker att vi nu har fått de marginaler som behövs. Men vi kan behöva fatta ett nytt beslut vilken dag som helst, säger Mikael Köhler, chefläkare vid Akademiska sjukhuset, till radion.

Även i Region Dalarna tycks läget vara något bättre. Där är »avsikten« att fler planerade operationer ska genomföras under tisdagen.

I Region Västmanland är förhoppningen att kunna återuppta dagkirurgin i Köping från och med onsdag, och de övriga operationerna i Västerås från och med torsdag.

– Detta bygger naturligtvis på att vi de kommande dagarna fortsätter att få in sjukvårdsmateriel i den omfattning vi fått i dag, tillika att de specifika leveranser med viss utrustning vi väntar på verkligen kommer, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukvårdsdirektör i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

Två ytterligare regioner som drabbats av leveransproblemen är Region Sörmland och Region Örebro län. I dessa regioner har hittills inga operationer behövts ställas in, men i Örebro beskrivs läget som »synnerligen allvarligt«.

Problemen uppstod i samband med att företaget Apotekstjänst den 1 oktober tog över som ny distributör av förbrukningsartiklar i de fem regionerna. Sedan starten har företaget haft stora svårigheter att få fram leveranser.

Med anledning av materielbristen öppnar socialminister Lena Hallengren (S) nu för att bredda den pågående utredningen om krisberedskapen i vården.

– Vi har en särskild utredning som pågår om krisberedskapen på vårdområdet. Den här situationen gör ju inte de frågorna mindre viktiga. Vi ska titta på om det är något som utredningen kan komma in på, även om det inte har varit syftet från början, säger Lena Hallengren till Dagens Nyheter.

Hon anser dock att ansvaret för den nuvarande situationen i huvudsak måste läggas på regionerna.

– Kanske ska man ordna vissa saker i egen regi i stället? Det är något att fundera på innan man sätter igång upphandlingar. Om det kostar att ha ett lager, vad kostar det i det här läget att inte ha ett lager? Det är en relevant fråga att ställa sig.

Läs mer:

Apotekstjänsts vd lämnar sin post

Läkarförening hoppas att leveranskaoset blir ögonöppnare

Dalarna ställer in operationer

Region Uppsala ska bygga upp beredskapslager

Västmanland ställer in operationer

Apotekstjänst riskerar vite

Förlängt stopp för planerade operationer vid Akademiska

Socialstyrelsen har gått upp i stabsläge