Som Läkartidningen berättade i september lämnar fyra personer sina poster som styrelseledamöter i Läkarförbundet. Det rör sig om Sarah Jevrém, Elin Karlsson och Anders Lundberg som inte ställer upp för omval. Därtill lämnar Thomas Lindén styrelsen ett år i förtid eftersom han har blivit chef på Socialstyrelsen.

Enligt uppgift till Läkartidningen i september skulle Jonas Ålebring ställa upp för omval. Men han säger nu att även han väljer att lämna styrelsen, något han ska ha meddelat valberedningen redan i juni.

»Det har varit ett otroligt spännande uppdrag och jag är stolt över hur Läkarförbundet har utvecklats. Nu är det dags för mig att gå vidare till nya uppdrag«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen.

Totalt lämnar alltså fem personer styrelsen. Och nu har valberedningen kommit fram till sitt förslag på nya medlemmar.

Bland dessa finns Madeleine Liljegren, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Hon valdes till ordförande i Sylf för ett halvår sedan, då hon efterträdde Jonas Ålebring.

Valberedningen föreslår även Tina Crafoord till ny styrelseledamot. Hon är ordförande i Sveriges läkarförbunds chefsförening, en post hon tillträdde i april i år. Hon efterträdde då Thomas Lindén.

En annan person som är aktuell för nyval är Shokoufeh Manouchehrpour. Hon är ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse sedan 2012 och ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg. Valberedningen föreslår även Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening och i Sjukhusläkarna Ångermanland. 

Därtill föreslås att Rofida Ghazvinian ersätter Thomas Lindén genom ett fyllnadsval till nästa år. Hon är ledamot i Sylf och sitter Utbildnings- och forskningsrådet i Läkarförbundet.

Valberedningen poängterar att samtliga personer som lämnar styrelsen själva har valt att göra det.

 

Läs även:

De lämnar förbundsstyrelsen

Madeleine Liljegren vald till ny Sylf-ordförande

Hon blir ny ordförande i Chefsföreningen