För tre veckor sedan varslade Karolinska universitetssjukhuset 600 anställda, varav 250 läkartjänster. Samtidigt fortsätter sjukhuset hyra in läkare. Nu rapporterar Dagens Nyheter att ett bemanningsbolag via mejl skickat erbjudanden till läkare på andra sjukhus om att jobba som konsult inom akutverksamheten på Karolinska nästa år.

Erbjudandet från bemanningsbolaget ska ha skickats i förra veckan.

– Det sticker verkligen i ögonen. Samtidigt som man går ut med varsel och stora sparbeting och tydligen vill bli av med sina fasta läkare, så erbjuds vi att arbeta som konsulter, säger en läkare på Södersjukhuset som fått erbjudandet till Dagens Nyheter.

Karolinska universitetssjukhusets hr-direktör Patricia Enocsson uppger för Dagens Nyheter att sjukhuset inte haft direktkontakt med bemanningsföretaget. Hon bekräftar dock att sjukhuset sedan en tid tillbaka haft hyrläkare vid intensivakuten i Solna, och att det finns ett behov där även nästa år.

– Vår målsättning är att byta ut hyrläkare mot egen personal, men det handlar om specialiteter som är svåra att hitta och det går inte alltid så snabbt. Processen är sådan att varje verksamhet får ansöka om dispens för att rekrytera personal och det är behovet som styr, säger Patricia Enocsson till tidningen.

Läs också:

Nya varsel på sjukhus i Stockholm

Läkarföreningen: »Varslet kommer slå mot vården«

Karolinska varslar 250 läkare