Problemen med datorer som slutar fungera utan synbar anledning började i somras, rapporterar Dagens Nyheter. Det handlar om en viss typ av dator som lanserades inom i regionen för två tre år sedan. 

Hittills är det totalt 4 000 datorer där hårddiskarna kraschat. Bara den senaste veckan handlar det om 900 datorer. Vad problemen beror på är oklart.

– Vi håller på och undersöker olika scenarier och har en dialog med leverantören. Men jag kan i nuläget inte uttala mig om det, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på Västra Götalandsregionens IT-avdelning, till Dagens Nyheter.

NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla har drabbats hårt. I går beslutade man därför att gå upp i stabsläge.

– Vi har bytt ut hårddiskar i den takt de har kraschat, men förra veckan, på torsdag och fredag, så briserade det med datorer som kraschade, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården, till Dagens Nyheter.

Det handlar om en dator som heter HP Elitedesk 800 G2 35W. Av de 5 000 datorer som finns i NU-sjukvården är 1 800 av just det märket. I hela Västra Götalandsregionen finns det drygt 17 000 exemplar av datorn – men hittills är det inget annat sjukhus som beslutat om stabsläge.

Det finns ingen prognos för när läget kommer vara under kontroll. Ett akut problem har varit brist på hårddiskar att byta med i de trasiga datorerna.

– Men nu har vi leveranser av ny disk på väg in, säger Maria Skoglöf.