Den 1 oktober 2019 tog Apotekstjänst över som leverantör av förbrukningsvaror i fem regioner. Leveranser uteblev och försenades. Flera regioner gick upp i stabsläge och ett stort antal operationer fick ställas in.  

Nu har regiondirektörerna i de fem regionerna – Uppsala, Örebro, Sörmland, Dalarna och Västmanland – beslutat att leveransproblemen ska utredas av en extern granskare. Syftet är att ta reda på orsakerna till bristerna så att regionerna kan undvika liknande händelser i framtiden.

Utredare blir Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör i Stockholm och statlig utredare. Senast höll han i Läkemedelsutredningen som överlämnades till regeringen i januari.

– Det är fortfarande stora problem med att få det att fungera, men det pågår flera sätt att försöka lösa det. Det handlar framförallt om att få upp Apotekstjänst på banan. Toivo Heinsoo kommer inom några dagar påbörja den här utredningen. Vi behöver hans tankar och reflektioner kring detta, säger Jan Grönlund, regiondirektör i Sörmland, till Södermanlands Nyheter.

Utredningen ska inkludera upphandlingsprocessen, övergången till en ny leverantör, hanteringen av bristen på sjukvårdsmaterial, informationsflöden och belysa konsekvenser i samband med händelsen. 

I juni nästa år ska en rapport redovisas för regionerna.

 

Läs mer:

IVO utreder leveranskrisen

Leveranskrisen: Läkarförening i Uppsala kräver skadestånd

Läkarförening hoppas att leveranskaoset blir ögonöppnare

Dalarna ställer in operationer

Region Uppsala ska bygga upp beredskapslager

Västmanland ställer in operationer

Apotekstjänst riskerar vite