– Jag känner mig rörd över att så många kom. Det visar det här är väldigt viktigt och berör många, säger Laura Björnström, ST-läkare i akutsjukvård på Södersjukhuset i Stockholm och en av initiativtagarna.

Manifestationen på Mynttorget i Stockholm utlystes efter beskeden om neddragningar på Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i november. På kort tid varslades totalt 800 tjänster. 

På en vecka samlade Facebook-gruppen »Stockholms sjukvårdsupprop«, som riktar sig just till sjukvårdspersonal, över 16 000 personer. Det var genom den som manifestationen utlystes, vilken även lockade många ur allmänheten.

Flera tal hölls, bland annat om primärvårdens roll i Stockholmssjukvården när sjukhusen drar ned på tjänster.

– Den satsning som politikerna hävdar att de gör på primärvården är i själva verket minimal och äts upp av inflation och personalkostnader. Det var en viktig sak som om fram i talen, bland många andra viktiga saker, säger Laura Björnström.

Också i Göteborg hölls en manifestation under samma namn – Sjukvårdsuppropet – och vid samma klockslag. 50-talet personer samlades på Götaplatsen för att bland annat visa sitt missnöje med att Sahlgrenska universitetssjukhuset ska spara in 400 tjänster.

– Jag känner en stark oro för att man drar ned så otroligt mycket utan någon egentlig plan, säger barnmorskan och initiativtagaren Ragnhild Hansson.

I Stockholm fortsätter man nu med att samla namnunderskrifter och vittnesmål om patientsäkerhetsrisker.

– Framöver hoppas vi på någon typ av dialog med politikerna, säger Laura Björnström.

 

Läs även:

Missnöje mot varslen i Stockholm engagerar över 13 000 inom vården

Sahlgrenska ska spara 400 tjänster