2019 var det andra året i rad med ett överskott i Region Blekinge. I fjol gick regionen nära 62 miljoner kronor plus, trots att personalkostnaderna ökat, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

Men tidigare år har ekonomin varit ansträngd och ett gammalt budgetunderskott på 150 miljoner kronor biter sig fast i de ekonomiska kalkylerna. Det är anledningen till att Alliansen i hälso- och sjukvårdsnämnden, med stöd av SD, har beslutat om 150 miljoner kronor i besparingar.

– När vi i Alliansen tog över för ett år sedan var det inte en budget i balans som vi fick ärva. Då måste vi våga fatta tuffa politiska beslut, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i nämnden, till P4.

Men det är inte bara besparingar i Blekingevårdens budget. Alliansen har också föreslagit flera satsningar. Därför tyckte Socialdemokraterna att nämnden skulle be regionfullmäktige om att få använda pengar från kommande satsningar för att täcka underskottet.

– Med vårt förslag skulle nämnden kunna använda de pengar som just nu finns avsatta till helt nya satsningar, för att minska sparkraven på vården. Vi menar att det är orimligt att kräva att verksamheten ska göra besparingar på runt 150 miljoner kronor samtidigt som den ska göra nya satsningar, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Sjukvården i Blekinge vill få grönt ljus för underskott

Blekinges sjukvårdsdirektör tvingas lämna sitt uppdrag

Bred uppslutning bakom Blekinges sjukvårdsdirektör

Politiker petar sjukvårdsdirektör i Blekinge

Alliansen i Sydsverige för skattehöjning

Blekinge i »ekonomiskt stabsläge«