Lungviruset upptäcktes på nyårsafton i den kinesiska staden Wuhan. Viruset har kopplats till människor som besökt en matmarknad med färskvaror. Det tillhör coronafamiljen som bland annat orsakar vanliga förkylningar, men där också sars och mers ingår.

Nu bekräftar Kinas motsvarighet till Folkhälsomyndigheten att viruset smittar mellan människor, rapporterar nyhetsbyrån AFP som citerar kinesiska CCTV. På tisdagen bekräftade också en lokal hälsomyndighet att en fjärde person avlidit.

Totalt har mer än 200 laboratoriebekräftade fall upptäckts. De flesta befinner sig i Wuhan-området, men några har burit viruset till Thailand, Japan och Sydkorea. En man i Australien som misstänks vara smittad har satts i karantän.

Med anledning av situationen har Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus kallat till krismöte på onsdagen. Syftet är att utreda om det nya coronaviruset är en anledning till internationellt hälsonödläge och vilka rekommendationer som ska rekommenderas för att hantera utbrottet, skriver generaldirektören på Twitter.

Utifrån den information som finns i nuläget, avråder dock inte Världshälsoorganisationen från resande eller handel. Däremot uppmanar organisationen länder att stärka sin beredskap för krissituationer.

Nyhetsbyrån TT har sammanställt frågor om viruset till Folkhälsomyndigheten, UD och statsepidemiolog Anders Tegnell. De svarar att det nya coronaviruset ännu inte visat samma förmåga till spridning som mers. Det tycks också bara vara dödligt för människor med redan svag hälsa. De ser ingen större anledning till oro i Sverige.

Den kinesiska presidenten Xi Jinping sa på måndagen att säkra människors liv var »högsta prioritet« och att spridningen »bestämt skulle begränsas«, rapporterar AFP. Han tryckte också på vikten av internationellt samarbete och att informera allmänheten i tid.

Till saken hör också att det kinesiska nyåret och den så kallade vårfesten bara är några dagar bort. Det är en tidpunkt när familjer samlas för att fira och högtiden har kallats för världens största årliga migration, med hundratals miljoner människor som reser till sina hemorter.

 

Läs även:

Nytt coronavirus upptäckt i Kina