Fredrik Lindström vann OS-guld 2018. Foto: Per Danielsson

Fredrik Lindströms skidskyttekarriär tog fart när han gick på skidskyttegymnasiet i Sollefteå och 2008 debuterade han i världscupen. Under åren har samlat på sig ett OS-guld från Pyeongchang och ett par VM-brons. 

Men blott 29 år avslutade han i fjol sin proffskarriär. Och nu har han alltså växlat in på ett nytt spår: läkarprogrammet vid Umeå universitet.

– Jag hade det lite i bakhuvudet under hela skolgången. Man var flitig och såg till att ha behörighet att söka till läkarlinjen i ett senare skede, berättar han och fortsätter:

– Det är man glad för – att man la ner den tiden då och nu får chansen att prova på det här, även om det känns lite läskigt att komma tillbaka till skolbänken efter tio tolv års uppehåll.

Vad kan du ta med dig från skidskyttet?

– Jag tänker att med den disciplin och de höga mål man haft som elitidrottare ska man kunna komma igenom de här studierna. Jag förstår att det är mycket att lära sig. Det är bara att vara beredd på att bita i, men det ska man väl ha i sig.

Han är van vid att pressa sig till max. Men disciplinen i elitidrottskarriären har även inneburit mycket rutiner.

– Efter många år med det blir det lite ostimulerande. Man har varit på de här ställena, man vet exakt hur träningen ser ut – lite ekorrhjul sådär. Nu blir det någonting helt annat. Man får utmana sig intellektuellt i stället. Det ser jag fram emot. 

Fredrik Lindström har ungefär 12 mil från hemmet i Örnsköldsvik till Umeå. Det innebär att tvåbarnspappan har en timmes tågresa i vardera riktningen.

– Det kommer att kräva mycket. Men jag ser framför mig att just tågpendling ska vara användbar tid för studier, säger han och fortsätter:

– Det är ändå en stor skillnad från skidskyttet när man bodde borta 180 dagar om året. Nu kommer jag hem varje kväll och får hänga med familjen mycket tätare. 

Fredrik Lindström

Ålder: 30 år.

Familj: Fru och två döttrar.

Meriter: OS-guld i stafett i Pyeongchang, brons i masstart i VM i Rupholding, brons i VM Nové Město, seger 10 kilometer sprint i världscupen i Antholz.

Bor: Villa vid Lomsjön.