Antalet dödsfall kopplade till det nya coronaviruset 2019-nCoV fortsätter att stiga och var på fredagsförmiddagen 26, enligt kinesiska myndigheter. På ett par dagar har antalet bekräftade smittade ökat från dryga 500 till över 800.

Efter ett krismöte som fått förlängas en dag för att samla in mer fakta, förklarade Världshälsoorganisationen på torsdagskvällen att det ännu inte fanns anledning att utlysa ett globalt hälsonödläge.

– Missförstå inte. Detta är en kris i Kina, men har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge. Men det kan fortfarande bli det, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens efter mötet.

WHO kan utlysa ett globalt hälsonödläge, formellt »public health emergency of international concern«, vid extrema händelser. Organisationen definierar det som risk för hälsan i andra nationer genom en internationell spridning som kan kräva koordinerade internationella insatser för att hindras.

Smittan, som spårats ha sitt ursprung i området kring den kinesiska staden Wuhan, har bekräftats i Sydkorea, Japan, Hongkong, Macao, Thailand, Taiwan, Singapore, Vietnam och USA.

Nu finns även misstankar om två fall i finska Lappland, efter att två turister från Wuhan har uppvisat influensaliknande symtom. Men infektionsöverläkare Markku Broas vill tona ner risken.

– Det är sannolikt att någon annan normal sjukdom ligger bakom, säger Markku Broas till nyhetsbyrån STT, citerad av Svenska Yle.

Han berättar att de två kineserna är i ganska gott skick. Den ena har milda influensasymtom och den andra känner sig trött och lite sjuk.

I kinesiska Wuhan arbetas febrilt med att bygga ett tillfälligt sjukhus. På bilder ses dussintals grävskopor förbereda marken för en speciell corona-anläggning som ska stå klar om sex dagar, rapporterar South China Morning Post.

Flera kinesiska städer och provinser har utlyst den högsta graden av hälsonödläge, bland andra Peking och Shanghai. I Hubei, där Wuhan är residensstad, har utgående trafik stängts av i 13 städer, uppger nationell radio, citerad av South China Morning Post.

Experter från tre amerikanska institut samarbetar nu också med kinesiska forskare för att ta fram ett vaccin. 

– Det är ett bra samarbete. Men att framställa vaccin är en långsam process och det är inte säkert att vi har något klart innan denna epidemi slutar, säger Peter Hotez, professor vid Baylor College of Medicine i Texas till nyhetskanalen Xinhua.