WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferensen. Foto: WHO

Världshälsoorganisationens krismöte på onsdagen drog ut på tiden, och när den på kvällen svensk tid höll en presskonferens hade medlemmarna ännu inte nått något beslut om ett internationellt krisläge behöver utlysas. Organisationen fortsätter i stället sitt krismöte på torsdagen.

– Beslutet om att utlysa ett internationellt hälsonödläge eller inte, är något jag tar extremt seriöst och bara är beredd att göra efter lämpligt övervägande av alla bevis. Vårt team i Kina arbetar med lokala experter och tjänstemän för att undersöka utbrottet, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferensen.

Han tillade att det skulle finnas betydligt mer att berätta på torsdagen.

Dödstalet i den nya virussmittan har på bara på någon dag stigit från en handfull till 17 personer. Antalet bekräftade smittade har samtidigt stigit från ett par hundra till över 500.

Viruset, som fått beteckningen 2019-nCoV, tillhör coronafamiljen som bland annat orsakar vanliga förkylningar, men där också sars och mers ingår.

Världshälsoorganisationen uppger att identifiering och sekvensering av viruset gick fort och, ännu viktigare, informationen delades snabbt med andra länder. Det ska ha bidragit till att Sydkorea, Japan och Thailand lyckats identifiera sjuka i ett tidigt skede. Smittan har även spridits till USA och Taiwan.

Virusets ursprungliga spridning till människan har spårats till en matmarknad för fisk och skaldjur i den kinesiska staden Wuhan. Där har myndigheterna beslutat att stänga flyg-, tåg- och kollektivtrafik för att minska risken för spridning. Myndigheterna uppmanar också folk att inte resa ut eller in ur staden. 

Några flygplatser runtom i världen har börjat med kontroller för att identifiera sjuka passagerare. Exempelvis Storbritannien avråder från resor till Wuhan, medan USA manar till försiktighet och avråder från besök till marknader med färskt kött.

Om några dagar inleds det kinesiska nyåret och den veckolånga vårfesten. Det är Kinas viktigaste helgdagar och innebär att hundratals miljoner människor reser till sina hem för att fira med familj och vänner.

 

Läs även:

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte