I maj förra året dömdes läkaren i tingsrätten till tio års fängelse och livstids utvisning, då mannen är medborgare i ett annat EU-land. Senare samma månad överklagade han domen till hovrätten.

Och där har nu en ny dom fallit. Domstolen sänker straffet till sju års fängelse, fortfarande med livstids utvisning.

Hovrätten har frikänt läkaren från några av brotten. Han döms nu för grov våldtäkt mot två barn och grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn. Det kan jämföras med tingsrättens tidigare dom om grova våldtäkter mot två barn och andra sexualbrott mot 48 barn. Läkaren är också dömd för barnpornografibrott.

Övergreppen skedde mellan åren 2015 och 2017 i olika regioner i landet. En del av brotten har också skett genom digitala vårdmöten när han var anställd vid ett nätläkarföretag.

Brotten har i huvudsak begåtts i samband med läkarundersökningar där mannen undersökt barnens underliv och/eller anus trots att det inte ha varit motiverat. Läkaren har hela tiden nekat till brott och hävdat att undersökningarna har varit medicinskt motiverade.

Och nu har hovrätten återigen prövat läkarens invändning.

– Hovrätten har med några få undantag funnit bevisat att läkaren agerat på det sätt som åklagaren påstått samt att detta inte varit medicinskt befogat, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

I höstas kom Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fram till att det inte fanns skäl att tillfälligt återkalla läkarens legitimation. Det motiverades då med läkaren ändå satt häktad i väntan på att domen skulle vinna laga kraft och därför inte kunde arbeta i sjukvården.

 

Läs även:

Sexbrottsdömd läkare får behålla legitimationen i häktet

Sexbrottsdömd läkare överklagar

Dömda läkare anmäls inte till Ivo