Läkartidningen har tidigare berättat att Region Västernorrland vill göra organisatoriska förändringar i primärvården. Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att den regiondrivna hälsocentralen i Nacksta ska läggas ned. 

– Hälsocentralen i Nacksta har länge varit beroende av hyrläkare, så här kan vi spara lite pengar, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Sundsvalls Tidning.

Hälsocentralerna i Liden och Jumsele ska omvandlas till filialer till andra hälsocentraler. Dessutom läggs två befintliga filialer i Trehörningsjö och Långviksmo ned.

Motivet till förändringarna är att regionen vill centralisera eftersom man har svårt att få ihop bemanningen. Men oppositionen är starkt kritisk mot förändringarna. I en gemensam debattartikel krävde Centern, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet nyligen att planerna stoppas.

– Vi röstade emot förslaget. Vi vill i stället tillföra mer pengar till primärvården, säger Pia Lundin (SJVP), 2:e vice ordförande i ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Sundsvalls Tidning.

För att lägga ner hälsocentralerna krävs ett beslut i regionfullmäktige som hålls den 26–27 februari.

 

Läs mer:

Förslag på bantad primärvård i Västernorrland