Barnmorskan borde ha varit mer observant på kvinnans värkar och barnets hjärtljud som kunde avläsas på en CTG-kurva, enligt Kristianstads tingsrätt.

»Om hon varit det, hade hon insett att kvinnan hade för täta värkar och att kurvan avseende hjärtljud periodvis var patologisk samt förstått att hon i stället för att höja dropptakten borde sänka den, stänga av droppet eller tillkalla läkare«, skriver Kristianstads tingsrätt i ett pressmeddelande.

Den födande kvinnan fick alltför täta värkar vilket ledde till att barnet drabbades av syrebrist med hjärnskador till följd. Först efter en annan barnmorska reagerat på de svaga hjärtljuden tillkallades en läkare som lyckades få ut pojken.

Händelsen utreddes av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som bedömde att barnmorskan hade begått allvarliga fel under förlossningen. Föräldrarna polisanmälde därefter händelsen.

»Eftersom barnmorskan gjorde fel när det krävdes särskild uppmärksamhet och skicklighet, är brottet grovt«, konstaterar tingsrätten.

Påföljden har bestämts till villkorlig dom med dagsböter. Barnmorskan har sagt att hon gjort fel under förlossningen eftersom hon fick tunnelseende, men har bestridit åtalet.

Försvarsadvokat Björn Hurtig säger till TT att han inte tycker att åtalet borde ha väckts.

– Bara det faktum att sjukhuset direkt dagen efter ändrar alla rutiner på ett sätt som sjuksköterskorna tidigare har velat visar att de inser att det inte var en så bra situation som de jobbade i.

Även Vårdförbundet är kritiskt. Ordförande Sineva Ribeiro säger till TT att hon anser att misstag som sker i vården ska utredas av Ivo, som även kan göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att legitimationen ska återkallas.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, och jag hoppas verkligen att man har ändrat rutinerna så att det här inte ska hända igen. Men oftast när misstag sker i hälso- och sjukvården så har det med systemet att göra, och om man bara dömer den enskilda individen så tappar man systemet. Det kan leda till ännu fler misstag, säger hon.

Strax efter sin ettårsdag dog barnet. Orsaken till dödsfallet är dock inte klarlagd.

Läs även:

Patienter avled efter kraftig överförskrivning – läkare döms

Dom i Svea hovrätt – Sänkt skadestånd men inget straff

154 ärenden hos vårdåklagare – bara handfull till åtal

Högsta domstolen dömer sjuksköterska för vållande till annans död

Psykiater dömd för vållande till annans död efter patients självmord

Läkare fick villkorlig dom

Läkare dömd för åttaårings död