WHO har tidigare främst beskrivit coronaviruset som ett hot mot Kina, men talar nu om det som ett globalt hot.

– Detta är ett mycket allvarligt hot för resten av världen även om 99 procent av alla fall är i Kina som har värsta nödläget, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus enligt Svenska Dagbladet när han talade på ett krismöte under tisdagen.

Mötet om viruset hölls i Genève inför runt 400 medicinska experter. Nu har viruset även ett eget namn, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) medan sjukdomen som orsakas av viruset fått namnet Covid-19. Enligt WHO är det viktigt med ett neutralt namn som inte kopplas till ett land eller en stad för att undvika stigmatisering. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Antalet sjuka fortsätter att öka, liksom antalet döda. Mellan måndag och tisdag dog 108 personer. Enligt WHO:s senaste uppgifter från 11 februari var det 43 103 konstaterade sjukdomsfall. Nästan alla fall, 42 708, har upptäckts i Kina. 1 017 personer har dött. Utanför Kina har 395 fall konstaterats i 24 länder.

På krismötet beskrev Tedros Adhanom Ghebreyesus det nya coronaviruset SARS-CoV-2 som samhällets största fiende. Han betonade även att okunskapen om viruset fortfarande är stor, vilket förvärrar läget.

– Detta är inte bara en fråga om hälsa, sjuka och döda. Det är en fråga om politiska, ekonomiska och sociala förhållanden. Viruset kan påverka alla områden av samhället. Ärligt talat; ett virus har större kraft att orsaka ekonomisk, politisk och socialt kaos i ett samhälle än någon terroristattack, sa han enligt SvD.

Folkhälsomyndigheten i Sverige anser dock att WHO-chefens uttalande är överdrivet. 

– Det finns många problem här i världen. Jag vet inte om man ska uppgradera det här viruset till samhället största fiende, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.