Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Håkan Linder

På Blekingesjukhuset utreds ett misstänkt fall av det nya coronaviruset, rapporterar Blekinge Läns Tidning på tisdagen. Det rör sig om en patient med luftvägssymtom som nyligen kommit hem från Kina.

– Vi har ett misstänkt fall som provtas där vi får svar i morgon. Misstanken är väldigt, väldigt låg, så vi har inte haft någon anledning att gå ut med detta, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö vid Region Blekinge till tidningen.

I fredags bekräftades ett fall av det nya coronaviruset. Det rör sig om ung kvinna som varit i Wuhan-området i Kina, där viruset först upptäcktes. Hon vårdas isolerad på Länssjukhuset Ryhov. 

Prover från misstänkta fall skickas till Folkhälsomyndighetens nationella laboratorium i Solna. Där har hittills cirka 50 prov analyserats, uppger myndigheten för Läkartidningen. Förutom fallet i Region Jönköpings län har inget annat bekräftats i Sverige. Bland våra nordiska grannländer finns dock ett fall i Finland.

I lördags beslutade regeringen att klassa coronaviruset som samhällsfarligt, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att bestämmelserna i smittskyddslagen om allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar ska tillämpas. 

Det betyder att beredskapen stärks genom att vissa åtgärder blir möjliga att vidta. Det kan handla om karantän, isolering, hälsoundersökningar vid inresa och avspärrningar av områden om smittspridningen skulle ta fart i Sverige. Det är dock en risk som Folkhälsomyndigheten bedömer som mycket låg.

Totalt i världen har över 20 000 fall bekräftats, varav 99 procent inom Kinas gränser. 427 dödsfall och över 700 tillfrisknanden har rapporterats så här långt, enligt siffror som Johns Hopkins-universitetet sammanställt.

I Hongkong är oron stor för smitta från Fastlandskina. Det har fått uppåt 9 000 sjukvårdspersonal, vilket är mer än 10 procent av de anställda i sjukvården, att gå ut i strejk för att för att få regeringen att stänga gränsen helt, rapporterar Sveriges Radio. Chefsministern Carrie Lam har vädjat till de strejkande att gå tillbaka till jobbet för patienternas skull.

Även läkarorganisationen Hong Kong Medical Association har uttryckt oro för smittspridning. I ett pressmeddelande uppmanar organisationen regeringen att skärpa kontrollen vid gränserna och stoppa resenärer från de drabbade områdena.

Att stänga gränserna är dock en åtgärd som kritiserats av Världshälsoorganisationen. Det kan få motsatt effekt, att människor i stället tar sig in illegalt och därmed inte registreras av myndigheterna.

Läs även:

Bekräftat fall av coronavirus i Sverige

Myndighet vill klassa nya coronaviruset som samhällsfarligt

Internationellt nödläge utlyst på grund av nya coronaviruset

Misstänkta corona-fall i Finland

Ännu inga coronafall i Sverige

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Över 500 smittade i nya coronaviruset – stad isoleras

Nytt coronavirus upptäckt i Kina