Förra året varslade Södersjukhuset om att 100 tjänster skulle bort. Av dessa var 25 läkare, 50 undersköterskor och 25 från den administrativa personalen. Beskedet möttes av hård kritik, bland annat eftersom Södersjukhuset har haft och har en hård arbetsbelastning.

Men Dagens Nyheter fick i går, onsdag, ett mejl från Mikael Runsiö där han skriver att det inte är klart hur det blir med de administrativa tjänsterna och fortsätter med att skriva »Men det ser inte ut att bli så omfattande som vi först trott. Däremot är det klart att inga läkare eller undersköterskor kommer sägas upp«.

Clara Strömberg, ordförande i sjukhusets läkarförening och i Saco-rådet på sjukhuset, säger till DN att hon inte är odelat positiv, eftersom de redan är »kort med folk« och effekterna av  besparingarna på sjukhuset redan omfattande då vakanta tjänster inte besätts, och inhyrning av personal har stoppats.

Stockholms sjukvårdsupprop skriver på sin Facebook-sida att de är »glada för att varslen på SöS dras tillbaks« men att detta inte kommer att lösa personalbristen och öppna vårdplatser. Allt annat kvarstår, skriver de:

»- Inga ändringar av budget (samma enorma sparkrav)
– Varsel på övriga sjukhus ligger kvar
– Anställningsstopp för all vårdpersonal ligger kvar
– Man gör sig fortsatt av med vikarier
– Man vakanshåller fortsatt ett stort antal tjänster.
– Man tillför inga medel till vårdcentralerna.«

På torsdagsmorgonen kom pressmeddelande från Danderyds sjukhus om att varslen av läkare dras tillbaka även där.

Läs även:

Danderyd: Läkare varslas ej