Professor Robin Shattock vid Imperial College London säger till nyhetskanalen Sky News att hans forskargrupp nått »viktigt genombrott« och att ett vaccin kan testas i djurmodeller så tidigt som nästa vecka. Och om det finns tillräckligt med anslag kan försök med människor vara aktuella till sommaren.

– Vi kommer att ha det i djurmodeller i början av nästa vecka. Vi har kortat den delen. Nästa steg blir att gå från tidiga djurförsök till de första på människor, säger han till Sky News.

Hans team är ett av en handfull runtom i världen som arbetar på ett vaccin. Men även om det pågår en global insats kommer man inte hinna färdigställa ett vaccin till detta utbrott. Det kan däremot komma till användning om ytterligare ett utbrott äger rum.

– Det kommer inte för sent om det här utvecklar sig till en pandemi och om det cirkulerar i världen, säger Robin Shattock.

Han fortsätter:

– Vi kommer kanske att få se en andra våg på global skala, och i så fall kommer ett vaccin bli riktigt viktigt för att tackla det.

Storbritannien har lovat ge 20 miljoner pund, ungefär 250 miljoner kronor, till det internationella samarbetet CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Det är en offentlig–privat samverkan som arbetar just med att bromsa epidemier genom att snabba på utvecklingen av vacciner. Storbritannien har även öronmärkt en lika stor summa för vaccinutveckling inom landet.

 

Läs även:

Omkring 50 prov har analyserats för nya coronaviruset

Bekräftat fall av coronavirus i Sverige

Myndighet vill klassa nya coronaviruset som samhällsfarligt

Internationellt nödläge utlyst på grund av nya coronaviruset

Misstänkta corona-fall i Finland

Ännu inga coronafall i Sverige

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Över 500 smittade i nya coronaviruset – stad isoleras

Nytt coronavirus upptäckt i Kina