Läkaren Li Wenliang dog natten till i dag. Foto: TT

Li Wenliang, 34-årig oftalmolog vid Wuhan Central Hospital, varnade i slutet av december för det nya coronaviruset, 2019-nCoV. Han skrev i en privat chatt till några klasskamrater att han sett ett virus som liknade sars och som spred sig i Wuhan, och uppmanade sina kollegor att bära skyddande kläder.

Några dagar senare kontaktades han av den lokala polisen och ombads skriva under ett dokument där han lovade att inte sprida falsk information. Han var en av flera som anklagades för att kommit med felaktiga uppgifter och allvarligt skadat ordningen, rapporterar flera medier.

Den 10 januari skrev Li Wenliang på den sociala medieplattformen Weibo att han blivit sjuk med hosta. Dagen efter hade han feber och ytterligare ett par dagar senare lades han in på sjukhus. Den 30 januari bekräftades han ha det nya coronaviruset 2019-nCoV.

Natten mellan torsdag och fredag lokal tid avled Li Wenliang i sviterna av infektionen, rapporterar sjukhuset, citerat av bland andra nyhetskanalen Caixin. Dessförinnan hade också hans kollegor gett beskedet på Li Wenliangs Weibo-konto. Han hade då vårdats genom extrakorporeal membranoxygenering i en modifierad hjärt-lung-maskin.

Det var dock en åtgärd som tillkom efter påtryckningar uppifrån, trots att läkarens liv var långt bortom räddning, säger en anonym källa på sjukhuset till Aljazeera.

Li Wenliang ses i mångas ögon som en hjälte i Kina. Sannolikt är det också därför hans död väckt så mycket ilska. Bland de första att rapportera i de traditionella medierna var Global Times, en engelskspråkig statlig mediekanal. De öppnade också för kommentarer på sociala medier.

Flera medier rapporterar att bestörtningen över Li Wenliangs död är ovanligt kraftig på sociala medier. Miljoner människor har skrivit, läst och sökt efter information om läkarens bortgång. Direkt efter dödsbeskedet var ämnen som »Wuhans regering är fortfarande skyldig Dr Li en ursäkt« bland de mest lästa på Weibo och ämnen som »vi kräver yttrandefrihet« engagerade miljontals människor. 

Läs även:

»Viktigt genombrott« i jakten på vaccin mot 2019-nCoV

Omkring 50 prov har analyserats för nya coronaviruset

Bekräftat fall av coronavirus i Sverige

Myndighet vill klassa nya coronaviruset som samhällsfarligt

Internationellt nödläge utlyst på grund av nya coronaviruset