I dag, fredagen den 6 mars, sammankallade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson den nationella pandemigruppen till ett möte med anledning av utbrottet av covid-19.

Gruppen sammanträder vanligtvis en gång om året och består förutom Folkhälsomyndigheten av representanter från Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Läkemedelsverket, Arbetsmiljöverket, Sveriges Kommuner och regioner samt länsstyrelserna.

Efter mötet höll myndigheterna en pressträff.

– Vi har i dag diskuterat en gemensam lägesbild. Vi har också fått redovisningar från de olika myndigheterna om beredskapsläget och de utmaningar som myndigheterna ser just nu. Vi har framför allt fokuserat på de kommunikativa utmaningarna som ett sådant här utbrott har, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han framhöll dock att det just nu inte finns någon smittspridning i det svenska samhället, och att det inte är något »pandemiskt läge« här. Hur situationen utvecklar sig framöver beror enligt Johan Carlson i hög utsträckning på vad som händer i omvärlden.

– Men vi har ändå beslutat att skruva upp planeringen och rikta in oss på de stora frågorna som de här myndigheterna hanterar, sa han.

Folkhälsomyndighetens riskbedömning från den 2 mars står alltjämt fast. Det innebär att risken för att upptäcka covid-19 i Sverige bedöms som »mycket hög«, och att risken för smittspridning i samhället bedöms som »måttlig«.

Däremot har myndigheten i dag begärt att UD ska utfärda en reseavrådan för norra Italien.

– Vi har fått rapporter därifrån om att sjukvårdssystemet är väldigt ansträngt. Man har stängt skolor och avgränsar väldigt stora områden för resande. I den situationen tycker vi att det är rimligt att man inte längre reser till italien, om man inte verkligen behöver det, för att minska ansträngningen både vad gäller personer som kommer hit med smitta, men också i stor utsträckning för att minska ansträngningen i Italien, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på pressträffen.

Vid lunchtid på fredagen meddelade också UD att en avrådan för icke-nödvändiga resor till en rad italienska regioner införts. Samtidigt gick UD ut med en reseavrådan till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea.

Avrådan gäller tills vidare.

Enligt Folkhälsomyndigheten har över 3 000 personer i Sverige testats för det nya coronaviruset. Hittills finns 101 konstaterade fall i landet.

Senaste artiklarna:

Vårdcentral stänger sin lättakut på grund av coronaviruset

Livsfarliga råd till vården och samhället om risker med coronaviruset

Resurserna mot coronaviruset ökas

Sjukhusanställd drabbad av covid-19

Jobb efter Italienbesök diskuteras

Folkhälsomyndigheten vill att fler testas för covid-19

Semestern kan avbrytas vid coronakris

Ny översikt ska hjälpa läkare vid behandling av covid-19

Avtal med EU ska säkra tillgången på skyddsutrustning

Folkhälsomyndigheten höjer risknivån för coronaviruset