Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Renovering orsakar platsbrist på eAT-provet: »Under all kritik«

Renovering orsakar platsbrist på eAT-provet: »Under all kritik«

Återigen blir läkare utan plats vid eAT-provet. Den här gången är det dock inte ekonomi utan bland annat en renovering som sätter käppar i hjulet. »Att vår legitimation ska stå och falla med en renovering känns orimligt«, säger AT-läkaren Mostafa Omran.

Nu börjar tionde året för Djalali i iranskt fängelse

Nu börjar tionde året för Djalali i iranskt fängelse

»Jag är vid en bristningsgräns«, säger den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali i en ljudinspelning från det ökända Evinfängelset. I dag, fredag, är det nio år sedan han greps och senare dömdes till döden för spioneri. Årsdagen uppmärksammas bland annat med en kampanj bland tusentals läkare i Belgien.

Extern granskning klar – pekar på brister i arbetsmiljön

Extern granskning klar – patienter kritiska till sjukhusets agerande

Brister i arbetsmiljön och en pressad jobbsituation gick ut över kunskapsöverföring och kvalitetssäkring, visar den externa granskningen efter de felaktiga EIN-diagnoserna i Uppsala. I rapporten kommer också patienterna till tals – med stundtals skarp kritik mot vårdens hantering av det inträffade.

Palliativ sedering – etiska och kliniska rekommendationer

Palliativ sedering – etiska och kliniska rekommendationer

Palliativ sedering innebär medvetandesänkning av en patient i livets slutskede för att lindra ett lidande som inte bedöms kunna lindras tillräckligt med andra metoder. Etikutskottet i Svensk förening för palliativ medicin har utformat kompletterande rekommendationer rörande kontinuerlig djup palliativ sedering.

Alla läkare i Nordmaling slutar – riktar hård kritik mot ledarskapet

Alla läkare i Nordmaling slutar – hård kritik mot ledarskapet

Samtliga fem läkare slutar på Nordmalings hälsocentral efter missnöje med ledarskapet och arbetsmiljön. Nu träder en av läkarna fram. »Så sent som för några månader sedan hade vi framtidstro, men ledningen har snabbt raserat det vi hade lyckats bygga upp«, säger distriktsläkaren Emma Duvenhage.

Säs anmäler fördröjd vård efter bemanningskris på lungkliniken

Säs anmäler fördröjd vård efter bemanningskris på lungkliniken

Bemanningsproblem på lungmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus har gjort att 40 patienter inte fått den utredning de borde ha fått. Det konstaterar sjukhuset nu i en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Efter lång debatt: Iva-platserna försvinner från Ljungby lasarett

Efter lång debatt: Iva-platserna försvinner från Ljungby lasarett

Efter en utdragen politisk debatt står det klart att de båda intensivvårdsplatserna på Ljungby lasarett försvinner och att inga operationer heller ska göras nattetid. Däremot blir akuten kvar med verksamhet dygnet runt.

Den akademiska friheten ska utredas

Den akademiska friheten ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning om stärkt akademisk frihet – »fria, nyfikna och lite jobbiga« forskare behövs för forskning och utbildning i världsklass, sa utbildningsministern när utredningen presenterades.

Utredning växer – läkare misstänks ha våldtagit åtta patienter

Utredning växer – läkare misstänks för nio våldtäkter

Utredningen växer kring den läkare som suttit häktad sedan i början av året för övergrepp mot patienter. Nu misstänks mannen för nio fall av våldtäkt av åtta olika patienter, samtliga yngre män – och ett åtal tros vara nära, uppger åklagaren för Läkartidningen.

Läkare arbetade utan behörighet – anmäls

Läkare arbetade utan behörighet – anmäls till Ivo

En konsultläkare som arbetat som beroendespecialist utan att ha behörighet Ivo-anmäls nu av vårdgivaren. Det hela uppdagades när apotek slog larm.

Positiv start för Cosmic i Region Västerbotten

Positiv start på Cosmic i Västerbotten

Tidigt i går morse gick Region Västerbotten över till journalsystemet Cosmic. Hittills har införandet gått över förväntan, säger Ragnberth Helleday, överläkare och vårdens representant i beställargruppen. Läkarföreningens ordförande Jonas Holm instämmer, men säger att arbetsbelastningen just nu är hög för all personal.

Diagnostik och behandling av gallsaltsdiarré

Gallsaltsdiarré – diagnostik och behandling av förbisett tillstånd

Gallsaltsdiarré – ett kliniskt tillstånd som kan vara den oftast förbisedda diagnosen hos patienter med kronisk diarré. 26–32 procent av de patienter som tidigare ansågs ha IBS med diarré har visat sig ha gallsaltsdiarré, ett förmodat underdiagnostiserat tillstånd. Ett enkelt blodprov kan användas för diagnostik.

Specialiteterna där männen tjänar mest

Specialiteterna där männens lön är högre – bara på grund av kön

Manliga specialistläkare tjänar 9 000 kronor mer per år än sina kvinnliga kollegor – även om de har motsvarande erfarenhet, uppdrag och tjänstgöringsgrad. I vissa specialiteter handlar det om skillnader på över 25 000 kronor per år, som inte går att förklara med något annat än att läkarna har olika kön. Det visar den senaste lönestatistiken från Sveriges läkarförbund, som Läkartidningen har tagit del av. (1 kommentar)

»Förskräckligt att det fortfarande är så 2025«

»Förskräckligt – det är 2025«

Inom den stora specialiteten kirurgi och bland distriktsläkarna tjänar männen 1 282 respektive 1 745 kronor mer än sina kvinnliga kollegor, när alla justeringar har gjorts. »Det finns liksom inget lönetillägg för Y-kromosom«, säger Helena Taflin från styrelsen för Svensk kirurgisk förening.

»Fanns något som ingav hopp: hennes ånger och förtvivlan över vad hon gjort«

»Ändå fanns det något som ingav hopp: hennes starka ånger och förtvivlan över vad hon gjort.«

»Hon avvek från merparten av mina patienter. Hon satt framför mig nykter och välklädd på ett formellt och anonymt sätt. Hon hade aldrig tidigare sökt hjälp för sitt alkoholberoende som utvecklats under lång tid.« Läs Lars Sjöstrands krönika.

Ny pandemilag föreslås – kan bli krav på munskydd

Utredare föreslår ny pandemilag – kan bli krav på munskydd

Regeringens utredare föreslår en ny lag för framtida pandemier. Den öppnar för krav på munskydd, men inte för att införa en total »lockdown« i Sverige.

Veterinär ska leda Läkemedelsverket

Veterinär tar över rodret på Läkemedelsverket

Veterinären Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket. Hon kommer närmast från rollen som generaldirektör för Statens veterinärmedicinska anstalt. Under en presskonferens betonade hon att det krävs ett gränsöverskridande tankesätt framöver.