Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Ny klimatstudie ger en dyster bild – även vårdens utsläpp ökar

Ny klimatstudie ger en dyster bild – även sjukvårdens utsläpp ökar

Förra året uppmättes nya högstanivåer för 10 av 15 indikatorer för hälsorisker kopplade till klimatförändringar, visar en ny rapport. I förlängningen påverkar klimatförändringarna också hälso- och sjukvården som även den bidrar till den negativa utvecklingen.

Nytt avtal i Örebro gör att gravida slipper gå jour: »En självklarhet«

Nytt avtal i Örebro gör att gravida slipper gå jour: »En självklarhet«

Möjligheten för gravida att slippa gå jour var en av de viktigaste frågorna i Läkarförbundets senaste avtalsrörelse. Nu har Örebro läns läkarförening lyckats driva igenom ett lokalt kollektivavtal som ger möjlighet till jourbefrielse nattetid för gravida läkare.

Förbundet har inte ändrat inställning om privata sjukvårdsförsäkringar

Förbundet har inte ändrat åsikt om privata sjukvårdsförsäkringar

De medlemmar som i en interpellation undrar var Läkarförbundet står i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar har rätt i sak – vården måste vara jämlik och den offentliga vårdens integritet måste stärkas, skriver företrädare för förbundsstyrelsen i en replik. Att privata sjukvårdsförsäkringar inte omnämns enskilt i det politiska programmet innebär inte att förbundet inte arbetar med frågan.

»Juristers lagtolkning hotar läkares rätt att ta del av patientuppgifter«

»Juristers tolkning hotar rätten att ta del av patientuppgifter«

Regionjuristers strikta lagtolkning hotar läkares rätt att ta del av journaluppgifter om sina patienter. Nu måste läkarkåren höja rösten och försvara rätten till kontinuerligt lärande. Så skriver Ronny Öhman, vice ordförande för Mellersta Skånes läkareförening, i en motion inför Läkarförbundets fullmäktigemöte.

Hepatisk glykogenos – benign och reversibel diabeteskomplikation

Hepatisk glykogenos – benign och reversibel diabeteskomplikation

En ovanlig och relativt okänd benign och reversibel, komplikation vid diabetes beskrivs i denna fallbeskrivning, där en ung patient med dåligt inställd typ 1-diabetes utvecklade hepatomegali, hyperlaktat­emi och histopatologiska förändringar i levern förenliga med glykogenos, ett tillstånd som snabbt reverserades genom normaliserad glukoskontroll.

Enkätundersökning: 5 av 21 regioner slopar julklapp till personalen i år

Enkät: 5 av 21 regioner slopar julklapp till personalen i år

5 av 21 regioner sparar in och slopar julklappen till personalen i år. Samtidigt kommer andra regioner att ge en julklapp till ett värde av 550 kronor per person till sina medarbetare, visar Läkartidningens enkät.

Förvirring kring nedläggning av gyn

Blekinge ber om ursäkt för förvirring kring nedläggning av gynmottagning

Först kom beskedet att gynmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn skulle stänga. Varken politiker eller hälso- och sjukvårdsdirektören var dock helt informerade om beslutet, som nu i stället ska avgöras politiskt i december. »Jag beklagar förvirringen», säger den tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Berggren till P4 Blekinge.

Ny enkät: 14 av 21 regioner har tagit ställning mot informationsplikt

Enkät: 14 av 21 regioner har tagit ställning mot informationsplikt

Nej till införande av informationsplikt för offentliganställda. Det uttrycker 14 av 21 regioner, enligt en ny enkät gjord av Akademikerförbundet SSR. Resterande 7 regioner har ännu inte tagit ställning i frågan.

Studie: Patienter måste få bättre info inför utskrivning

Ny studie: Information om läkemedel måste bli bättre inför utskrivning

Patienter måste få betydligt bättre information om de läkemedel de ska ta innan de skrivs ut från sjukhus – annars kan problem uppstå efter utskrivningen, visar en ny klinisk studie som även föreslår förbättringar som bör göras.

Doktor24 byter ut sjuksköterskor mot bedömningsverktyg

Doktor24 byter ut sjuksköterskor mot kritiserat bedömningsverktyg

Nätvårdgivaren Doktor24 har planer på att byta ut alla sjuksköterskor som arbetar med digitala besök mot ett digitalt bedömningsverktyg, rapporterar SVT Nyheter. Marina Tuutma, Läkarförbundets andra vice ordförande, varnar för ökade kostnader för regionerna.

SPLF vill att svenska läkare ska avlägga ed: »Budskapet är viktigt«

SPLF vill att svenska läkare ska avlägga ed: »Budskapet viktigt«

Flera andra länder har det – Sverige har det inte. Svenska privatläkarföreningen, SPLF, vill se att läkare avlägger en modern variant av Hippokrates ed efter avslutad läkarutbildning. »Vi tror att det skulle uppskattas rätt mycket av yngre medlemmar«, säger ordförande Thomas Anderson. (2 kommentarer)

Dessa föreslås leda förbundet

Dessa föreslås leda förbundet

Många nygamla ansikten, men också några helt nya. Här är valberedningens förslag till delvis ny förbundsstyrelse för Läkarförbundet. »Vi tror att det här förslaget har goda förutsättningar att jobba för medlemmarnas bästa«, säger valberedningens ordförande Ulrika Mattsson.

»Kommer inte finnas tydlig gräns var sjukvården börjar och slutar«

»Kommer inte finnas tydlig gräns var sjukvården börjar och slutar«

Tekniken kommer göra att gränsen för var sjukvård börjar och slutar blir suddigare. Det säger Markus Lingman, överläkare och strateg i Region Halland, i Läkartidningens podd. Där berättar han också om hur Region Halland – som nyligen stod värd för ett WHO-besök – blivit framgångsrikt på AI-området.

Efter livmoderskandalen i Uppsala – regeringen investerar förebyggande

Efter livmoderskandalen – regeringen satsar förebyggande

Efter att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan på Akademiska sjukhuset i Uppsala utökar regeringen nu canceröverenskommelsen med SKR för att förebygga att det händer igen. »Patienter ska kunna känna sig trygga med att vården de får är kvalitetssäkrad«, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). (1 kommentar)

Läkaren Johanna Adami är ny vd för Sophiahemmet: »Stort förtroende«

Läkaren Johanna Adami ny vd för Sophiahemmet i Stockholm

Läkaren, folkhälsovetaren och professorn i klinisk epidemiologi Johanna Adami efterträder Peter Seger och blir ny vd för Sophiahemmet. Tidigare har hon varit rektor för Sophiahemmets högskola i nio år.

»Förändringarna som skett har lett till gränshinder för läkare«

»Förändringarna som skett har lett till gränshinder för läkare«

Rörligheten för underläkare mellan de nordiska länderna måste bli bättre. Det tycker Nordiska rådet för yngre läkare (NRYL) som har skickat två frågor till samarbetsforumet Nordiska rådet. »Vi behöver minska flaskhalsarna för att korta vägen till specialistbevis«, säger Julia Borg, förste vice ordförande i Sylf. (1 kommentar)

Föreningar vill att Läkarförbundets arbete och struktur ska ses över

Föreningar vill att förbundets arbete och struktur ska ses över

Vad gör egentligen Sveriges läkarförbund? Det undrar flera lokala läkarföreningar som tycker att förbundets struktur borde borde ses över. Förbundsstyrelsen håller med. »Det blir vi glada för«, säger Lars Edling, ordförande i Örebro läns läkarförening. (1 kommentar)