Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Rapport: Bara en av tre läkare vet hur de ska arbeta i kris eller krig

Rapport: Bara en av tre läkare vet hur de ska arbeta i kris eller krig

14 procent av de svarande läkarna har deltagit i krisövningar, men i primärvården har endast 4 procent den erfarenheten. Läkarförbundet har granskat sjukvårdens beredskap i kris och krig med enkätsvar från sina medlemmar – och siffrorna är mycket oroväckande, enligt Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. »Framför allt tycker jag att det är ett dåligt utnyttjande av den kompetens och erfarenhet läkare har.«

T4-projektet – Nazitysklands första utrotningsprogram

T4-projektet

I oktober 1939 signerade Adolf Hitler ett dokument rörande »utrotning« av individer som omfattades av begreppet »ovärdigt liv« (»lebensunwertes Leben«). Detta var Nazitysklands första utrotningsprogram. Gunnar Olofsson berättar om det, som i efterhand har kallats »T4-projektet«, med anledning av förintelsens minnesdag den 27 januari. (1 kommentar)

Onödiga operationer fortsatte i Uppsala – trots flera varningar

Akademiska fortsatte operera bort livmödrar i onödan

Akademiska sjukhuset i Uppsala fortsatte att operera bort kvinnors livmödrar i onödan. Detta trots att personal på sjukhuset varnade varandra i mejl. Det rapporterar SVT Nyheter Uppsala på måndagen.

Smittskyddsläkare: »Det var lite speciellt att bli en offentlig person«

Smittskyddsläkaren om covid: »Speciellt att bli offentlig person«

Del 1 av 5. Smittskyddsläkaren Malin Bengnér tog hand om det första konstaterade covidfallet i Sverige, som upptäcktes i Region Jönköpings län. Under pandemiåren hamnade hennes arbete i allmänhetens fokus. »Det var lite speciellt att bli en offentlig person«, säger hon.

För diagnosen Addisons sjukdom behövs ingen slump

För diagnosen Addisons sjukdom behövs ingen slump

Vikten av en öppen och bred anamnes plus gedigen kroppsundersökning kan inte nog betonas, skriver Sven Wallerstedt, apropå patienten som berättade att han noterat att det enda som kunde lindra hans trötthet var intag av ansjovis.

Skuldfrågan bör bedömas igen, men inte av förbundet

Skuldfrågan i da Costa-fallet bör bedömas igen, men inte av förbundet

Läkarförbundet är varken experter i straffrätt eller domare och kan inte uttala sig om huruvida de båda läkarna i da Costa-fallet är skyldiga, skriver Sofia Rydgren Stale, Lars Rocksén och Hanna Kataoka i en replik. Samtidigt anser förbundet att det vore rimligt med en oberoende granskning av myndigheternas och domstolarnas handläggning och har därför skickat en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer. (1 kommentar)

Säkerhet och risker med dupilumab vid eller efter cancer

Dupilumab och cancer – säkerhet och risker

Kan dupilumab användas för en patient med atopisk dermatit om patienten har/har haft cancer eller metastaserad cancersjukdom?

Hård kritik mot Cosmic i Gävleborg: »Regionen måste ta ansvar«

Läkarkritik mot Cosmic: »Region Gävleborg måste ta ansvar«

Efter bara tio dagar med Cosmic i Region Gävleborg pekar nu läkare på stora brister i systemet, och varnar för såväl patientrisker och personalflykt som en permanent sänkt vårdproduktion. »Vi tycker att regionen måste ta ansvar«, säger Frida Dannberg, ordförande för Gästrike Hälsinge läkareförening som i dag lämnat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsledningen. (2 kommentarer)

Karolinskas hantering av känslig rapport om arbetsmiljö får JO-kritik

JO kritiserar Karolinska för hantering av känslig rapport

En kritisk rapport om arbetsmiljön på Karolinska universitetssjukhuset skickades till den dåvarande sjukhusdirektörens hemadress. »I hög grad olämpligt«, skriver Justitieombudsmannen (JO), som menar att agerandet kan leda till misstankar om att sjukhuset försökt att kringgå offentlighetsprincipen.

En god översikt av beroendevården

En god översikt av beroendevården

»Printzs bok bör egentligen läsas av alla som arbetar inom beroendevården, men den är särskilt viktig för dem som har ett organisatoriskt ansvar för hur de olika länkarna i vårdkedjan kan hakas ihop«, skriver Lars Sjöstrand i sin recension.

Läkarförbundet kräver oberoende granskning av Catrine da Costa-fallet

SLF kräver en oberoende granskning av da Costa-fallet

Läkarförbundet uppmanar nu regeringen att granska myndigheternas och domstolarnas handläggning i Catrine da Costa-fallet. Detta i ljuset av de nya detaljer som kommit fram i SVT:s dokumentärserie »Dokument inifrån: Det svenska styckmordet«. (3 kommentarer)

»’Läkaren vet inte’ är också en diagnos«

»’Läkaren vet inte’ bör klassas som en diagnos.«

»Att arbeta som läkare på en vårdcentral är ett mångfacetterat och utmanande yrke … Men en av de svåraste delarna av vårt arbete är att erkänna och förmedla när vi inte vet vad som orsakar en patients symtom«, skriver Johan Emius i sin krönika. (6 kommentarer)

Riskfaktorer för amputation vid diabetes studerade

Riskfaktorer för amputation hos personer med diabetes undersökta

Risken för amputation av nedre extremiteter hos personer med diabetes var högre hos äldre, personer av manligt kön, frånskilda, personer med en högre fotrisk, insulinbehandling eller lägre fysisk aktivitetsnivå samt hos rökare, enligt en registerstudie. (1 kommentar)

Gigantisk studie: Fördelarna och nackdelarna med obesitasläkemedel

Obesitasläkemedel i stor studie: Fördelarna och nackdelarna

Semaglutid har gjort succé som viktminskningspreparat. Nu har forskare bakom en gigantisk observationsstudie i Nature Medicine försökt kartlägga både gynnsamma och negativa effekter av behandling med GLP-1-analoger. De såg en minskad risk för exempelvis alzheimer och beroendesjukdom. Men också ökad risk för artrit.

Region Stockholm häver avtal med två vårdcentraler

Region Stockholm häver avtal med vårdcentraler efter flera brister

Region Stockholm säger upp avtalen med två vårdcentraler efter allvarliga brister i bemanning, kompetens och kvalitet. Regionen kräver också tillbaka drygt 300 000 kronor – och fortsätter att utreda fler avvikelser.

Upprepat strul med defibrillatorer i Skånes ambulanser: »Stresspåslag«

Strul med defibrillatorer i ambulanser i Region Skåne

Region Skåne har haft upprepade problem med defibrillatorerna i ambulanserna och både Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har fått in anmälningar så sent som före årsskiftet. »Det har varit problem på olika nivåer sedan 2022«, uppger driftchefen för de privatägda ambulanserna i Region Skåne. Företaget skriver i mejl att de är »på bollen«.

Regionens plan kring hyrläkarberoende är totalt misslyckad

Västernorrland implementerar bara besparingsdelen i bemanningsplanen

»Problemet är att satsningarna på egen personal inte existerar – det handlar enbart om nedskärningar, besparingar och försämrade arbetsvillkor«, skriver två företrädare för Sylf Västernorrland om regionens plan för att minska hyrläkarberoendet. (1 kommentar)