WHO har pekat ut det experimentella läkemedlet remdesivir – ett intravenöst läkemedel som ursprungligen utvecklats för behandling vid ebola – som den hetaste kandidaten till behandling mot covid-19.

Det var också den kandidat som Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, nyligen lyfte som den hetaste kandidaten i en översikt över potentiell behandling mot det nya coronaviruset.

Kliniska prövningar med remdesivir pågår. Trots att resultaten dröjer ännu ett tag ökar alltså läkemedelsföretaget Gilead sin produktion av läkemedlet, för att kunna möta potentiella framtida behov. Det rapporterar The Guardian.

Under onsdagseftermiddagen kom alltså också beskedet att Läkemedelsverket beviljat beredskapslicens för remdesivir.

Beredskapslicensen har motiverats av Folkhälsomyndigheten och innebär att det läkemedel som licensen avser får lämnas ut av samtliga apotek mot recept. När det gäller behov hos vårdinrättning får läkemedel lämnas ut mot rekvisition av den apoteksaktör som innehar den beviljade licensen.

Läkemedelsverket har idag skickat ut information till sjukvård och apotek hur de ska agera för att få tillgång till läkemedlet.

Förra veckan sa Anders Sönnerborg till Läkartidningen att han inte skulle bli förvånad om resultaten från de första studierna i Kina kommer inom sex till åtta veckor. Och att de kinesiska myndigheterna då – om resultaten visar på god effekt – sannolikt kommer att godkänna läkemedlet.

Han konstaterade också att företagets produktionskapacitet och efterfrågan från andra länder kommer att påverka hur snabbt man sedan i Sverige kan få tillgång till remdesivir.

– Men i ett formellt perspektiv tror jag att finns det bara tillgång så kan man få snabbt tillstånd från Läkemedelsverket vad det gäller svårt sjuka personer, sa Anders Sönnerborg då.