Japanska myndigheter höll kryssningsfartyget Diamond Princess i karantän i drygt två veckor i hamnen i Yokohama. Detta på grund av att en passagerare testats positivt för det nya coronaviruset efter att ha lämnat fartyget.

När karantänen hävdes den 19 februari konstaterades att 619 av de 3 700 passagerarna och besättningsmedlemmarna hade testat positivt för viruset.

– Spridningstakten ombord på fartyget var cirka fyra gånger högre än vad vi har sett för hur viruset sprids på land i de värst drabbade områdena i Kina. Det hänger förmodligen främst samman med hur tätt inpå varandra man vistas på ett fartyg, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Han är huvudförfattare till en ny studie där han tillsammans med två andra forskare beräknat att antalet smittade hade kunnat bli långt mycket färre om personerna ombord tillåtits gå av fartyget.

– Om man i stället hade evakuerat fartyget direkt när det anlöpte Yokohama och då tagit hand om dem som testats positivt och andra som kunde vara i riskzonen, hade sannolikt inte mer än totalt ett 70-tal smittade men inte ännu insjuknade släppts ut, till skillnad från flera hundra senare. Försiktigheten med att hålla hela fartyget i karantän var i och för sig begriplig, men eftersom spridningsrisken är så hög på fartyget kan det beslutet ifrågasättas, säger Joacim Rocklöv.

Samtidigt menar forskarna att om inga försiktighetsåtgärder hade vidtagits ombord på fartyget, med isolering av misstänkta smittbärare, hade ytterligare 2 300 personer smittats med viruset.

Studien »COVID-19 outbreak on the Diamond Princess cruise ship: estimating the epidemic potential and effectiveness of public health countermeasures« är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Travel Medicine och finns att ta del av här.

Läs också:

Smittskyddsprofessor: Vi lär snart se en spridning i Sverige

Ytterligare fem fall i Sverige

WHO: Ebolaläkemedel hetaste kandidaten i jakten på behandling

Sveriges andra coronafall bekräftat

Anders Tegnell: »Mest oroande är utvecklingen i Iran«

Bedömningen att beredskap mot covid-19 är god ifrågasätts av läkare

Nya rekommendationer efter ökad spridning av coronavirus

Coronaviruset: Regeringen stöttar WHO:s krisfond med 40 miljoner

Ny rapport: 3 000 coronavirusfall bland sjukvårdspersonal i Kina

Fler labb får möjlighet att analysera coronavirus

Studie: Coronavirusets förmåga att sprida sig är större än WHO trott