Covidpatient fick hjärtstopp när andningstub byttes

Covidpatient fick hjärtstopp när andningstub byttes

En patient med svår covid-19 avled efter komplikationer som uppstått när andningstuben skulle bytas. Nu lex Maria-anmäler Region Västerbotten händelsen.

Regionanställd varnade för vaccin – anmäls till Ivo

Regionanställd varnade för vaccin – anmäls till Ivo

En anställd i Region Västernorrland ska ha skickat ett 30-tal brev i regionens namn där hon varnar för vaccinen mot covid-19. Nu har regionen anmält händelsen till polis och Inspektionen för vård och omsorg.

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Först vid det tredje besöket på akutmottagningen gjordes en DT-undersökning av en patient med smärtor i buken. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att det borde skett tidigare med tanke på att patienten genomgått en gastrisk bypassoperation.

Ivo: Normalt EKG inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ivo: Normalt EKG  inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ett oförändrat EKG räcker inte för att utesluta hjärtinfarkt, enligt Ivo, som anser att en läkare inte utfört en tillräckligt noggrann undersökning av en patient med buksmärtor som strålade uppåt i kroppen. (1 kommentar)

Remisshantering kritiseras av Ivo

Remisshantering kritiseras av Ivo

En privat vårdcentral i Västsverige får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för brister i hanteringen av inkomna remissvar vid misstänkt bröstcancer.

Vårdcentral får kritik av Ivo för behandlingsbegränsningar

Vårdcentral får kritik av Ivo för behandlingsbegränsningar

Vårdbeslut var otydliga och det fanns risker för patientsäkerheten. Det menar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som kritiserar en vårdcentral och en kommun i Skåne efter de uppmärksammade fallen med vårdbegränsningar för äldre på särskilda boenden under pandemin. (1 kommentar)

Ivo kritiserar hantering av remiss vid mammografienhet

Ivo kritiserar remisshantering – mammografi missade tumör

En vårdgivare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för brister i remisshanteringen vid en mammografienhet. Information om att patienten känt en knöl i bröstet fanns inte med vid undersökningen.

Ivo-kritik efter dödsfall på kirurgen i Skellefteå

Ivo-kritik efter dödsfall på kirurgen i Skellefteå

Skellefteå lasarett får Ivo-kritik sedan en patient avled några dagar efter en galloperation. När dödsfallet inträffade var en AT-läkare ensam ansvarig på plats. Vården fördröjdes även av brister i larmkedjan, enligt tillsynsmyndigheten. (Dnr 3.4.1-33205/2020-15) (1 kommentar)

Sexbrottsdömd läkare arbetade utan legitimation

Sexbrottsdömd läkare arbetade utan legitimation

En läkare som tidigare dömts för sexuellt ofredande och därför fått sin legitimation återkallad har dömts för brott mot patientsäkerhetslagen för att ha arbetat som läkare utan att ha legitimation.

Patient dog i taxi – läkare anmäld till Ivo

Patient dog i taxi – läkare anmäld och avstängd

En läkare på en vårdcentral skickade en akut patient till sjukhus i taxi. Patienten avled och nu har läkaren anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Läkare åtalsanmäls efter att ha skrivit journal under tågresa

Läkare åtalsanmäls efter att ha skrivit journal under tågresa

En läkare som skrev journal under en tågresa har anmälts till åtal av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Läkaren är, enligt Ivos bedömning, skäligen misstänkt för brott mot tystnadsplikten. (3 kommentarer)

Dömd läkare kan bli av med legitimation

Dömd läkare riskerar att bli av med legitimationen

Inspektionen för vård om omsorg anser att en plastikkirurg verksam i Stockholmsområdet varit grovt oskicklig och att läkarens legitimation därför bör återkallas snarast. Det skriver Ivo i en begäran till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkare kritiseras för fel vid cancerdiagnos

Ivo kritiserar felaktig cancerdiagnos

Läkaren borde ha tagit vävnadsprover från skelettet hos en patient för att fastställa diagnosen skelettmetastaser, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Diagnosen var nämligen felaktig och innan det upptäcktes fick patienten både strålbehandling och cytostatika.

Ivo riktar kritik mot läkare för skada på tarm av urinkateter

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en sjukhusläkare för felaktigt utförande när en kvinna skulle få en urinkateter. Kvinnan fick en tarmskada som krävde akut bukkirurgi.

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde undersökts mer

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde utretts mer

Ivo är kritisk till handläggningen av en gravid kvinna som sökte vård för smärta högt upp i buken. Man borde varit ytterligare vaksam på preeklampsisymtom då kvinnan hade typ 1-diabetes och därmed var en riskpatient.

Ivo ger kritik för sen upptäckt av leukemi

Ivo-kritik för sen upptäckt av leukemi hos barn

Först efter tre månader, närmare 20 vårdkontakter och ett tiotal läkarbedömningar fick ett barn diagnosen akut lymfatisk leukemi. Ivo kritiserar verksamheterna för att inte ha tagit tillräcklig hänsyn till hela symtombilden. (1 kommentar)

Bristande kontakt vid vården av en hotfull patient får Ivo-kritik

Bristande kommunikation vid vård av hotfull patient

Information gick inte fram när en patient fördes från en beroendemottagning till akuten. Läkaren uppfattade därför inte allvaret i patientens tidigare agerande, som hade varit hotfullt mot närstående. Patienten skadade senare sitt barn. Ivo ger vårdgivaren kritik på flera punkter.

Läkare kritiseras för missad diabetes typ 1

Läkare kritiseras för missad diabetes

Flera gånger sökte en ung kvinna vård för hjärtklappning och kräkningar. Först när hon lades in på sjukhus med mycket högt blodsocker och akut njursvikt konstaterades diabetes typ 1. En läkare på närakuten kritiseras nu av Ivo, men även vårdgivaren får kritik. (2 kommentarer)

Ivo: Isolering vid misstänkt covid-19 strider mot lagen

Läkare kritiseras för isolering av misstänkt coronasmittad patient

Vid två tillfällen sattes patienter i isolering vid en rättspsykiatrisk avdelning när läkaren misstänkte att patienterna var smittade av sars-cov-2. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg. (4 kommentarer)

Läkare förlorar legitimation efter sexualbrott mot barn

Legitimation dras in för läkare dömd för sexualbrott mot barn

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar legitimationen för en läkare som dömts för bland annat våldtäkt mot barn. Gärningarna har begåtts utanför yrkesutövningen.

1 2 3 54