Hög tid att skrota begreppet demens

Begreppet demens är förlegat. Kognitionsbegreppet beskriver bättre vilka funktioner som påverkas vid sjukdom och kräver ett tydligare ställningstagande till varför hjärnan är påverkad, skriver Moa Wibom och Madelene Johanzon.
Uppmaning till primärvårdsläkare: Gör uppror! Ta ledningen!

Låt post covid bli starten för biopsykosocialt kunskapslyft

Läkarnas tyngd behövs för att uppnå rökfritt Sverige

Läkarkårens tyngd behövs i arbetet med att förpassa rökningen till det förflutna. »Vaccinet« mot tobakspandemin är att stoppa nyrekryteringen – behandlingen är stöd till rökstopp. För att lyckas krävs en mix av samhälleliga och individanpassade insatser, skriver Ellen Brynskog och medförfattare.

Apropå! SGLT2-hämmare vid avsaknad av diabetesdiagnos
Då glukosuri ökar risken för urinvägsinfektion kan det vara motiverat att använda urinstickor vid screening för detta tillstånd hos patienter med SGLT2-hämmare, men flytta fokus från uringlukos till urinnitrit och urinleukocyter vid tolkning av stickorna, skriver Anders Larsson och medförfattare.Prekonceptionell vård behövs i Sverige

Läkemedel förorenar våra vatten – läkare bör agera

Coronapandemin gör att regionfrågan på nytt blir aktuell

Slutreplik: Evidens krävs för alla nya metoder

Vi håller med om att endoskopisk sleeve-gastroplastik är under utveckling och att fler studier krävs innan metoden ska erbjudas som rutinbehandling (utanför studier) av patienter med obesitas, skriver Henrik Thorlacius och medförfattare, som svar på en kommentar till deras översikt i Läkartidningen
Evidens krävs vid nya endoskopiska metoder

Till dess att en stabil evidensgrund etablerats anser vi att endoskopisk gastroplastik bör betraktas som experimentell och därmed utföras inom ramen för kliniska studier som inkluderar beredskap att hantera akuta kirurgiska komplikationer som blödning eller perforation, skriver Erik Stenberg och medförfattare i denna replik på en översiktsartikel i LT.

Så hittar vi tillbaks till fruktbart samarbete oss läkare emellan
Om inte vi kollegor orkar visa generositet och respekt för våra olika uppdrag och deras inneboende svårigheter, hur ska vi då kunna få andra att göra det? Andreas Thörneby och medförfattare vill synliggöra frågan om hur läkare agerar mot varandra.Apropå! Att bli den doktor man vill vara

I dag ställs stora krav på både unga och mer erfarna läkare. Arbetet måste gå snabbt och utföras väl. Att då och då stanna upp och reflektera över sina upplevelser är nödvändigt. Balintgrupp är en av flera reflektionsmöjligheter i vården, skriver Elsa Lena Ryding och Anders Birr.

Socioekonomiska riskfaktorer bör beaktas i kvalitetsregister
Jämlik hälsa och sjukvård är inte kvalitetsregistrens primära ansvar, men de har förutsättningar att kunna bidra till medvetenhet om socioekonomiska faktorers betydelse och därmed öka kvaliteten och jämlikheten inom svensk sjukvård, skriver Sten Axelsson Fisk och medförfattare.Sömnregistrering hemma fungerar

Regering och riksdag måste ta initiativ till att ställa om vården

Nyttan av en preliminär debattartikel

Olle Hellström tycker att det är tråkigt att han själv och äldre kollegor under sin aktiva tid inte kunnat påverka dem som styr och vakar över allmänläkarutbildningen. Vad hade vi kunnat göra, och vad kommer de som nu ser patienten först att kunna göra bäst och effektivast med mer komplett kunskap?
Mörkertal fördunklar smittskyddsläget

Vem vinner: viruset eller människan?

Vaccination mot covid – rätt personer vid rätt tillfälle

Vaccination ett viktigt redskap mot sars-cov-2 i den besvärliga situation vi befinner oss i. Vaccination av riskgrupper bör genomföras skyndsamt, medan omfattande vaccination av icke-riskgrupper bör göras efter tydliga bedömningar av risk–nytta i respektive åldersgrupp, skriver Magnus Rasmussen och Anders Björkman.
Att hoppa utan fallskärm och möta coronavirus utan munskydd
