Denna webbplats vänder sig till läkare

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Läkemedelsverket presenterar i dag nya behandlingsrekommendationer för RS-virus. Dessa fokuserar främst på vilka barn som bör prioriteras. »Det har funnits stor efterfrågan i vården på rekommendationer«, säger Anna Jonsson, projektledare på Läkemedelsverket.

Sparförslag för Näls hjärtsjukvård oroar

Sparförslag om att centralisera hjärtsjukvård skapar oro på Näl

Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan riskerar att bli av med delar av den akuta hjärtsjukvården som ett sätt att spara pengar, rapporterar P4 Skaraborg. Kardiologen Jens Solem varnar för konsekvenserna. (1 kommentar)

»Efterfrågan på psykiatri är för stor«

»Efterfrågan på psykiatri är för stor«

Efterfrågan på svensk psykiatri är större än vad vården mäktar med. Det menar psykiatern Mikael Tiger när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Stora skillnader i verksamhetschefers löner – Karolinskachef tjänar mest

Så skiljer sig verksamhetschefers löner åt – han tjänar mest av alla

Akademiska sjukhuset i Uppsala har landets högsta medianlöner för verksamhetschefer som är läkare i grunden. Norrlands universitetssjukhus i Umeå däremot ligger i botten, 20 000 kronor under ettan, visar Dagens Medicins lönekartläggning från de 7 universitetssjukhusen.

Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar

Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar

Det blev som styrande majoriteten i Region Uppsala ville: under 2026 börjar regionen bekosta hemförlossningar. Beslutet får läkare inom barnakutvården att rasa. »Vi tycker att det är så vanvettigt att det knappt går att beskriva« säger Pelle Nilsson, överläkare och ansvarig för barnneurokirurgi på Akademiska sjukhuset.

Blodgivare i Skåne kan behöva testas för nilfebervirus

Blodgivare i Region Skåne kan behöva testas för nilfebervirus

Region Skåne kan behöva testa alla blodgivare för den tropiska sjukdomen nilfeber, rapporterar P4 Kristianstad. »Om vi upptäcker ett fall av viruset kommer alla blodgivare screenas«, säger överläkaren Gülsen Özkaya Sahin till Läkartidningen.

Barnkirurg Martin Salö belönas av SLS

Barnkirurg Martin Salö belönas för sitt arbete  

Svenska läkaresällskapet har utsett Martin Salö, biträdande överläkare och docent i barn- och ungdomskirurgi, till 2024 års Lennanderföreläsare.

Nya temachefen: »Vill bygga en kultur av öppenhet och dialog«

Nya temachefen: »Vill bygga en kultur av öppenhet och dialog«

Efter en turbulent vår med protester och hård kritik mot ledningen kliver Corinne Pedroletti på som ny temachef för kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset. »Jag kan inte bortse från det som har hänt, men jag kan inte heller låta det påverka mig i för stor utsträckning«, säger hon.

Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner

Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner

Vårdförbundet varslar om strejk för ytterligare cirka 1 900 medlemmar. Antalet varslade utökas i fem regioner och för första gången varslas personal inom Region Värmland och Region Västmanland. I Värmland förbereder sig nu den lokala läkarföreningen på hur läkarna kan agera neutralt, och inte ta över de strejkandes uppgifter. (1 kommentar)

Röda flaggor till Sahlgrenskas ledning: »Allt från död till frukt«

Röda flaggor till Sahlgrenskas ledning: »Allt från död till frukt«

Vårdskador, missade diagnoser, allvarlig etisk stress – och till och med risk för dödsfall. Ett 80-tal larm om brister har kommit in sedan mitten av mars, då läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset ombads skicka in »röda flaggor« för att uppmärksamma effekter av de pågående nedskärningarna. I dag överlämnades de till sjukhusledningen.

Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades

Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades

En kritisk rapport om regionfinansierade hemfödslar i Region Uppsala togs inte upp i beredningen av förslaget om just detta. Nu anklagar Moderaterna regionstyret för att ha mörkat rapporten.

Bengt Winblad prisas för sin forskning 

Bengt Winblad prisas för sin alzheimerforskning 

Professor Bengt Winblad erhöll »Joan Boada & Mercè Rovira award« vid en ceremoni under det 8:e Barcelona Pittsburg-mötet rörande Alzheimers sjukdom.

Lex Maria-anmälan: Opererad patient dog efter missförstånd

Lex Maria-anmälan: Opererad patient dog efter missförstånd

En patient på ett sjukhus i mellersta Sverige dog i sviterna av en komplicerad operation i bukspottskörteln. Patienten fick hjärtstopp och när patienten undersöktes missade man att kärlen var onormala.

Nordiska sjukhus bildar en ny allians

Nordiska sjukhus bildar ny allians

Fem stora nordiska universitetssjukhus bildar en ny allians. Det är viktigt för att stärka positionen i Europa, säger Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade direktör.

Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar

Strid om Region Uppsalas plan på att finansiera hemfödslar

Det råder stor oenighet om Region Uppsalas förslag om att börja finansiera hemfödslar, som väntas klubbas i morgon. I ett protestbrev varnar nu en grupp överläkare vid Akademiska sjukhuset för konsekvenserna, samtidigt som de får mothugg av en grupp forskande barnmorskor. (2 kommentarer)

Folkhälsomyndigheten: Vaccinera alla svenska barn mot vattkoppor

FHM ger klartecken: Vaccinera alla barn mot vattkoppor

Snart sex år efter att myndigheten startade sin utredning är slutsatserna klara: vattkoppsvaccinerna är säkra och samhällsekonomiskt effektiva. Cirkulationen av smitta kan upphöra inom två till åtta år om alla barn vaccineras.

Sjukvårdsdirektören i Region Värmland lämnar sitt uppdrag

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Värmland lämnar sitt uppdrag

Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland, lämnar sitt uppdrag efter fyra år i rollen. Det meddelar Region Värmland.

Pris till årets allmänläkarvän i Dalarna

Årets allmänläkarvän i Dalarna

Björn Strindberg Lennhed, överläkare vid kliniken för geriatrik och rehabiliteringsmedicin, Falu Lasarett, har utsetts till årets allmänläkarvän av Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen i Dalarna.

Trendbrott: Fler fall av kikhosta i Sverige

Kikhosta ökar i Sverige – FHM uppmanar till vaccinationer

Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Dessförinnan har förekomsten av kikhosta legat på låga nivåer sedan 2020.

Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren

Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren

Uppsägningarna av upp emot 900 varslade anställda i Region Östergötland skjuts upp till efter sommaren. Orsaken är bland annat fackens krav på att få se en färdig arbetsorganisation innan förhandlingarna slutförs.

1 2 3 500