Brist på speciellt p-piller skapar oro

Bristen på ett speciellt p-piller kallas »närmast katastrofalt«

P-pillret Qlaira, som ofta används som behandling vid endometrios, uppges vara slut på apotek i hela landet. Först i maj nästa år beräknas produktionen av läkemedlet komma i gång igen. Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi, beskriver det som »närmast katastrofalt« för många kvinnor med sjukdomen.

Nu kan alla som vill få Modernas vaccin i Uppsala

Nu kan alla som vill vaccineras med Modernas vaccin i Uppsala

Region Uppsala har så gott om Modernas mRNA-vaccin att man nu välkomnar invånare från hela landet att boka tid för vaccinering med Modernas vaccin.

Förslag om nationellt kunskapscentrum om äldre och läkemedel

Nationellt kunskapscentrum om äldre och läkemedel föreslås

Många äldre förskrivs fortfarande tio eller fler läkemedel per år – trots att det är förenat med risker. Nu höjs röster för ett nationellt kunskapscentrum som ska stärka kunskap och samverkan kring området äldre och läkemedel.

Första fallet av laglig dödshjälp i Spanien

Första fallet av laglig dödshjälp i Spanien

En äldre kvinna bosatt i Baskien är den första patient som beviljats aktiv dödshjälp i Spanien. Den 86-åriga kvinnan avled nästan på dagen en månad efter att den nya lagen om dödshjälp trädde i kraft 25 juni.

»Var hittar jag facit?«

»Var hittar jag facit?«

»10 år efter examen är jag inte lika ung, men känner mig lika dum. Var hittar jag facit? Läroböcker som är föråldrade när de trycks? Riktlinjer som uppdateras för sällan? Studier och översikter med all möjliga bias?« Jonathan Ilicki funderar i sin krönika över om det egentligen finns något medicinskt facit? (2 kommentarer)

Ett nytt bältrosvaccin kan komma att ingå i vaccinationsprogram

Nytt bältrosvaccin kan komma att ingå i vaccinationsprogram

Folkhälsomyndigheten vill utreda om det nya bältrosvaccinet Shingrix kan inkluderas i ett nationellt vaccinationsprogram.

Läkarförbundet och SSU: Tillsätt utredning för statligt styrd vård

Läkarförbundet och SSU: Tillsätt utredning för statligt styrd vård

Pandemin har visat att nuvarande styrning av sjukvården inte fungerar, det är dags för regering och riksdag att agera, skriver Läkarförbundet och SSU i en gemensam debattartikel i Expressen. (2 kommentarer)

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Ivo: DT borde gjorts tidigare med hänsyn till gastrisk bypass

Först vid det tredje besöket på akutmottagningen gjordes en DT-undersökning av en patient med smärtor i buken. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att det borde skett tidigare med tanke på att patienten genomgått en gastrisk bypassoperation.

Ökning av covid-19 i stora delar av landet – men från låga nivåer

Ökning av covid-19 i stora delar av landet – men från låga nivåer

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka, men fortfarande från låga nivåer. Drygt hälften av landets regioner hade en högre incidens vecka 29 än föregående vecka.

»Det är en stor soppa med krav som riktas mot primärvården«

»Det är en stor soppa med krav som riktas mot primärvården«

Enskilt är de här kraven kanske inte så betungande, men när man får överblick och tittar på dem tillsammans med alla andra krav så förstår man vilken administrativ kraft som ligger på de här yrkena i vården. Det säger Daniel Castillo, en av författarna till en bok om primärvården i administrationssamhället. (1 kommentar)

Svenske OS-läkaren: Det är det här som man oroar sig för

Svenske OS-läkaren: Det är det här man oroar sig för

Nyheten om stavhoppsstjärnan Sam Kendricks positiva test för covid-19 skakar om OS. »Det är det här man oroar sig för«, säger den svenske OS-läkaren Per Andersson i en TT-intervju.

Hälften av alla vuxna är nu fullvaccinerade

Hälften av alla vuxna fullvaccinerade

Mer än varannan vuxen svensk har nu fått två doser vaccin mot covid-19. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Vaccindosintervall kortas i flera regioner – rimligt, säger Tegnell

Vaccindosintervall kortas i flera regioner – rimligt, säger Tegnell

Fyra veckor mellan vaccindoserna är många regioners nya strategi. Folkhälsomyndigheten ger sitt stöd och arbetar med en uppdaterad rekommendation.

Ivo: Normalt EKG inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ivo: Normalt EKG  inte tillräckligt för att utesluta hjärtinfarkt

Ett oförändrat EKG räcker inte för att utesluta hjärtinfarkt, enligt Ivo, som anser att en läkare inte utfört en tillräckligt noggrann undersökning av en patient med buksmärtor som strålade uppåt i kroppen. (1 kommentar)

Vårdgivare kallas till DO

Större vårdgivare kallas till DO

Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer att kalla till sig regioner och andra större vårdgivare efter Dagens Nyheters avslöjande att patienter tillåts välja läkare efter etnicitet. Även Läkarförbundet och Tandläkarförbundet kommer att kontaktas, skriver DN.

Var går gräns mellan valfrihet och rasism?

Var ligger gränsen mellan valfrihet och rasism?

ST-läkaren David Ojalvo möter en patient som hade »hoppats att få träffa en svensk läkare«, för vad skulle hända om han inte förstod honom? I sin krönika resonerar han kring vad det ligger för motiv bakom att vissa patienter hellre riskerar att bli allvarligt sjuka än att låta sig undersökas av en »icke-svensk« läkare. (3 kommentarer)

Hepatit B och C minskar i Sverige

Hepatit B och C fortsätter minska i Sverige

Den 28 juli har av WHO utsetts till världshepatitdagen. Folkhälsomyndigheten uppmärksammar dagen med att lyfta fram nyttan av tidig testning och behandling för att nå det globala målet om att eliminera hepatit B och C som folkhälsohot fram till 2030. I Sverige fortsätter minskningen av antalet fall.

Program ska hjälpa sjukvården att tackla våld i nära relationer

Program ska hjälpa vården tackla våld i nära relationer

Många läkare och andra i vården tvekar att ställa frågor om våld i nära relationer. I Östergötland ska ett nytt vårdprocessprogram göra det enklare. »Jag tror många kan hantera det här bättre än vad de tror«, säger läkaren Johanna Simmons.

Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg

Läkare döms till ett års fängelse för att ha förfalskat coronaintyg

Läkaren utnyttjade pandemin för egen vinning genom att utfärda falska coronaintyg med risk för ökad smittspridning. Det fastslår Göteborgs tingsrätt och fäller läkaren på samtliga nio åtalspunkter till fängelse i ett år. (1 kommentar)

»Politikerna måste ta ansvar för att vårdval aldrig baseras på ras, kön eller etnicitet«

Politikerna måste ta ansvar för att vårdval aldrig baseras på etnicitet

Även Distriktsläkarföreningen reagerar på uppgifterna i Dagens Nyheter om att vissa vårdgivare varit beredda att låta patienter välja »etniskt svenska« läkare. »Regionpolitikerna måste ta sitt ansvar i att utformningen av vårdvalet aldrig får baseras på ras, kön eller etnicitet«, säger ordföranden Marina Tuutma i ett uttalande. (1 kommentar)

1 2 3 692