Klamydiafallen tycks öka igen

Klamydiafallen tycks öka igen

Folkhälsomyndigheten avråder från nya sexuella kontakter under pandemin. Under våren gick kurvan för antalet nya bekräftade klamydiafall ned. I juni vände den dock uppåt igen. Enligt myndigheten kan det hänga ihop med mindre distansering bland yngre.

»Ett barn som behövde och fick hjälp med kroppen, själen och tillvaron.«

»Ett barn som behövde och fick hjälp med kroppen, själen och tillvaron.«

En anteckning i kanten av en patientjournal blev orsak till grubbel ett halvsekel längre fram i tiden. Den dåtida patienten träffar läkaren av en slump i nutid och föreslår en diagnos. Göran Aurelius krönika berättar om en upplösning.

Ivo riktar kritik mot läkare för skada på tarm av urinkateter

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en sjukhusläkare för felaktigt utförande när en kvinna skulle få en urinkateter. Kvinnan fick en tarmskada som krävde akut bukkirurgi.

Unga vuxna står för en stor andel av ökningen av antal smittade

Unga vuxna står för en stor andel av ökningen av antal smittade

Antalet smittade har gått ned i Sverige men nu vänder trenden lite uppåt. Det är gruppen 20–29 år som står för den stora andelen. Ett dåligt tecken, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

»På landsbygden arbetar man på ett mer idealiskt sätt i primärvården«

»På landsbygden arbetar man mer idealiskt i primärvården«

Lars Agreus, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för glesbygdsmedicin, tycker att det är bra att en nationell utredning sätter landsbygdens primärvård under lupp. »Primärvård i glesbygd kräver en annan typ av vård än i städer«, säger han.(1 kommentar)

Hyperinflammation hos 50 barn kan ha coronakoppling

Hyperinflammation hos 50 barn i Sverige kan ha coronakoppling

Runt 50 barn i Sverige har hittills drabbats av svår hyperinflammation som misstänks ha en koppling till det nya coronaviruset. Även om tillståndet kan vara livshotande har man lyckats vända alla fall, enligt Lotta Nordenhäll, ordförande i Svensk barnreumatologisk förening.(1 kommentar)

»Det finns en urkraft i Karolinska«

Per Mattsson, temachef: »Det finns en urkraft i Karolinska«

Den värsta pandemin ser ut att vara över och Per Mattsson, temachef på Karolinska, tror inte på någon stor andra våg just i Stockholm. Däremot tror han på det egna drivet hos personalen och den gemensamma målbilden gjorde att man klarade av den tuffa pandemin.

Expert efterlyser mer covid-diskussion om principiella frågorna

Expert i rådgivande grupp efterlyser diskussion om övergripande frågor

»Jag hade nog trott att vi skulle diskutera mer principiella frågor«. Det säger Hans Fredlund, före detta smittskyddsläkare och en av experterna i Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp med anledning av den pågående pandemin.(1 kommentar)

Kirurg tillträder som ny ordförande för Läkare utan gränser

Kirurg ny ordförande för Läkare utan gränser

Kirurgen Peter Moberger är ny ordförande för Läkare utan gränser i Sverige. Hans första utlandsuppdrag gick till Darfur 2004. Som ny ordförande vill han bland annat stärka organisationens rebelliska anda.  

»Man har verkligen fått leva ut sin skyddsombudsroll«

Läkare: Man har verkligen fått »leva ut« sin skyddsombudsroll

Om skyddsombudens roll varit diffus tidigare, har den blivit desto tydligare under pandemin. Och en Facebookgrupp som samlar skyddsombuden för att diskutera coronafrågor har växt till över 600 medlemmar. Anna Das är ST-läkare på onkologen i Lund och blev skyddsombud förra hösten.

Extra regionbidrag anses inte räcka

Extra regionstöd anses inte räcka

I år har kommuner och regioner fått 21 miljarder i ökat statsbidrag för att hantera coronapandemin. Men det utlovade stödet för nästa år räcker inte, hävdar Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Sverige avstår från internationell studie om covidbehandling

Sverige har avstått från att delta i WHO:s globala Solidarity-studie

Sverige har tackat nej till att delta i WHO:s globala Solidarity-studie, där flera läkemedel prövats i jakten på effektiv behandling mot covid-19. Soo Aleman har tidigare utsetts till nationell koordinator för den svenska delen av studien.

Primärvården inom glesbygd ska utredas

Primärvård i glesbygd ska utredas

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag att genomföra en kartläggning av primärvården i gles- och landsbygd. Utifrån denna ska förslag tas fram för att förbättra tillgängligheten och kvaliteten i vården, uppger Centerpartiet på sin webbplats.(2 kommentar)

Flera försök med närakuterna förlängs av Västra Götaland

Försök med närakuter förlängs i Västra Götaland

Tre av de fyra pilotförsöken med närakuter i Västra Götalandsregionen förlängs till slutet av nästa år. Men närakuten i Skene stängs för gott nästa vecka.(1 kommentar)

Nu finns självhjälp mot corona-oro

Självhjälp för corona-oro erbjuds

Region Stockholm lanserar nu ett självhjälpsprogram för personer som upplever oro kopplat till covid-19. Programmet är till för den som vill lära sig själv att hantera oron.

Jönköping stänger covidavdelningar

Region Jönköpings län stänger sina särskilda covidavdelningar

Snart stänger de särskilda covidavdelningarna på sjukhusen i Region Jönköpings län. De som insjuknar i covid-19 kommer i stället att vårdas på avgränsade enheter på andra avdelningar på sjukhusen.

Etiknämnd anmäler covidstudie till åtal

Covidstudie olaglig enligt etiknämnd

Forskare vid Uppsala universitet provtog drygt 450 personer för antikroppstest i en uppmärksammad pilotstudie. Men studien saknade etiskt tillstånd och nu har Överklagandenämnden för etikprövning anmält ärendet till åtal.

DLF Blekinge kritiserar ny närakut

DLF Blekinge kritiserar närakut

I slutet av juni gav regionfullmäktige i Blekinge klartecken att öppna en dygnet-runt-öppen närakutmottagning i Karlshamn. Men Distriktsläkarföreningen i Blekinge är kritisk.

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde undersökts mer

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde utretts mer

Ivo är kritisk till handläggningen av en gravid kvinna som sökte vård för smärta högt upp i buken. Man borde varit ytterligare vaksam på preeklampsisymtom då kvinnan hade typ 1-diabetes och därmed var en riskpatient.

Flera regioner är kritiska till antikroppstestning i större skala

Flera regioner är kritiska till antikroppstestning i stor skala

Hittills har fyra regioner börjat erbjuda antikroppstestning till den breda allmänheten och majoriteten av de övriga planerar att komma i gång till hösten. På flera håll ifrågasätts dock nyttan med strategin.

1 2 3 618