Uppsala förbereder sig för tredje våg

Uppsala beredd på en tredje våg

Region Uppsala befinner sig ännu inte i en tredje våg av smittspridning. Men trots det pågår intensiva förberedelser för att skala upp antalet vårdplatser och för att eventuellt aktivera krislägesavtalet.

Biverkningar som misstänks ska redovisas tydligare

Läkemedelsverket ska presentera misstänkta biverkningar tydligare

Läkemedelsverket ska ändra sin redovisning av inrapporterade misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19 så att den blir mer rättvisande.

Planering för Kiruna nya sjukhus inleds

Förstudie om Kiruna nya sjukhus inleds

Region Norrbotten och gruvföretaget LKAB är överens om att inleda en förstudie för Kiruna nya sjukhus. På grund av gruvbrytningen i staden ska det gamla sjukhuset rivas. Det nya sjukhuset ska vara klart 2026.

Astra Zenecas vaccin kan ges till 65+

FHM rekommenderar Astra Zenecas vaccin även till 65+

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att Astra Zenecas vaccin också ges till personer över 65 år. Tidigare rekommenderades vaccinet inte för äldre i brist på data, men brittiska studier tyder på att det har god skyddseffekt för alla över 18.

Misstänkt för falska coronaintyg anmäls också för dubbelarbete

Misstänkt för falska coronaintyg anmäls också för dubbelarbete

Den läkare som misstänks för att ha utfärdat falska coronaintyg i Göteborg, anmäls nu av Capio till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Mannen ska ha utgjort en risk för patientsäkerheten då han parallellt med full mottagning också har tagit digitala besök, där fel ska ha begåtts.

Nu granskar EMA ryskt coronavaccin

EMA granskar ryskt coronavaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA börjar nu utvärdera Sputnik V. Det blir den sjunde vaccinkandidaten som granskas.

Karolinska rankas som sjunde bästa sjukhuset i världen

Karolinska rankas som sjunde bästa sjukhuset i världen

Karolinska universitetssjukhuset klättrar tre placeringar och utnämns nu som det sjunde bästa sjukhuset i världen, enligt tidskriften Newsweeks rankning av sjukhus i 25 länder.

Nytt covidläkemedel nu i svensk vård

Covidläkemedlet bamlanivimab har börjat användas i Sverige

En första covidpatient i Sverige har nu fått behandling med den nya monoklonala antikroppen bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen kommer den första större leveransen i början av nästa vecka.

Koncis bok om det akutgeriatriska omhändertagandet

Koncis bok om det akutgeriatriska omhändertagandet

Akutgeriatrik är en trevlig läsupplevelse som jag är övertygad om kommer att fungera som en utmärkt kunskapskälla för läkarstudenter, som ett stöd för unga oerfarna läkare, som en vän för äldre läkare som behöver uppdatera sina kunskaper och vara nyttig för andra specialistläkare som behöver förstå den speciella geriatriska problematiken, skriver Tommy Cederholm i en recension.

Uppmärksammad privat klinik tecknar avtal med region

Uppmärksammad privat klinik tecknar avtal med region

Den privata cancerkliniken Perituskliniken i Lund har tecknat sitt första avtal med en region. Det handlar om ett vårdgarantiavtal för benign urologi med Region Halland.

Göms livets mysterier inom kvantfysiken?

Göms livets mysterier i kvantfysiken?

Kanske är matematikerna bättre på att predicera coronapandemins spridning än infektionsläkarna, skriver Hugo Lagercrantz med anledning av den vetenskapliga rangordningen, där filosofin, metafysiken och matematiken sedan Platons dagar hamnar högst och medicinen nära botten.

Region Stockholm: »Tredje vågen är här«

Region Stockholm: »Tredje vågen är här nu«

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Stockholm har ökat snabbt under de senaste veckorna och nu måste vården rusta för ett ökat sjukvårdsbehov. Det säger Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Narkosläkare i Sollefteå upprörs av nytt konsultförslag

Narkosläkare i Sollefteå varnar – nytt konsultförslag »dödsstöten«

Respiratorvården på IVA i Sollefteå är hotad. Narkosläkare varnar för att det blir dödsstöten för sjukhuset. »Jag ser framför mig en bild av Sollefteå sjukhus som en vackert upplyst hägring som det står akutmottagning på, men när man tittar in genom dörren är det tomt«, skriver narkosläkaren Helena Toss i ett brev till regionpolitikerna.

Fler turer i luften med militärt samarbete

Fler intensivvårdsturer i luften med hjälp av Försvarsmakten

Transporterna med intensivvårdspatienter har ökat ordentligt under pandemin. Den luftburna intensivvården har skalat upp och samarbetet med Försvarsmakten har fördjupats. »Jag hoppas det kommer till nytta i framtiden«, säger beredskapsläkaren Cornelia Kjellgard. 

Kraftig ökning av marktransporter i Västra Götaland

Kraftig ökning av marktransporter i Västra Götaland

Pandemin har skyndat på en samord­ning av marktransporter av IVA-patienter i Västra Götaland och en åter­gång till speciella sjukvårdsteam. Regionen har ökat antalet transporter flera gånger om. Nu kan systemet permanentas.

Krislägesavtal aktiverat i Region Västerbotten

Läget pressat i Västerbotten – och nu är krislägesavtalet aktiverat

Nu aktiveras krislägesavtalet även i Region Västerbotten på grund av det pressade läget i sjukvården. Trycket är väldigt högt inom intensivvården. Sedan tidigare har avtalet aktiverats i Stockholm och Jönköping.

FHM: Stor risk för tredje våg

FHM: Stor risk för tredje våg

Antalet covidfall i Sverige ökar för tredje veckan i rad. Det följs också av ett trendbrott med en uppgång i antal vårdade på sjukhusen. Nu varnar Folkhälsomyndigheten för en tredje våg. Myndigheten vill också öka provtagning vid arbetsplatser och begränsa antalet besökare vid handelsplatser.

Fem specialistläkare väntas få sluta på Sös kvinnoklinik

Fel i budgeten – fem specialister får sluta på Sös kvinnoklinik

Ett oväntat stort budgetunderskott gör att kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm kan mista uppåt fem nyblivna specialistläkare. Det berättar P4 Stockholm.

Vår mormorsmor födde sex tvillingpar

Mormorsmor födde sex tvillingpar

Vår mormor (född 1882) var äldst i en syskonskara om 14 barn. Efter henne kom fem tvillingpar på rad, sedan en flicka och slutligen ett sjätte tvillingpar.

Återinläggningar av sköra äldre lika vanliga som för tio år sedan

Multisjuka och sköra äldre återinskrivs på sjukhus lika ofta nu som för tio år sedan, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

1 2 3 663