Etiknämnd anmäler covidstudie till åtal

Covidstudie olaglig enligt etiknämnd

Forskare vid Uppsala universitet provtog drygt 450 personer för antikroppstest i en uppmärksammad pilotstudie. Men studien saknade etiskt tillstånd och nu har Överklagandenämnden för etikprövning anmält ärendet till åtal.

DLF Blekinge kritiserar ny närakut

DLF Blekinge kritiserar närakut

I slutet av juni gav regionfullmäktige i Blekinge klartecken att öppna en dygnet-runt-öppen närakutmottagning i Karlshamn. Men Distriktsläkarföreningen i Blekinge är kritisk.

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde undersökts mer

Ivo: Gravid med typ 1-diabetes och buksmärta borde utretts mer

Ivo är kritisk till handläggningen av en gravid kvinna som sökte vård för smärta högt upp i buken. Man borde varit ytterligare vaksam på preeklampsisymtom då kvinnan hade typ 1-diabetes och därmed var en riskpatient.

Flera regioner är kritiska till antikroppstestning i större skala

Flera regioner är kritiska till antikroppstestning i stor skala

Hittills har fyra regioner börjat erbjuda antikroppstestning till den breda allmänheten och majoriteten av de övriga planerar att komma i gång till hösten. På flera håll ifrågasätts dock nyttan med strategin.

Kritik mot bristande medicinsk kompetens i coronakommission

Kritik mot bristande medicinsk kompetens i coronakommission

Kommissionen som ska granska Sveriges hantering av coronapandemin saknar tillräcklig medicinsk kompetens. Det anser Göran K. Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien. »Det måste anses som en svaghet att man inte har expertis inom nyckelområdet«, säger han till Dagens Nyheter.

Fortsatt diskussion kring vårdskulden

Fortsatt diskussion om vårdskuld

Diskussionen om den vårdskuld som uppstått på grund av pandemin fortsätter. Gunnar Enlund, biträdande registeransvarig för Svenskt perioperativt register (Spor), konstaterar att en stor utmaning väntar.

Mindre pet i ansiktet med munskydd

Mindre pet i ansiktet med skydd

I en studie presenterad i JAMA Network Open visas att människor som bär munskydd petar sig i ansiktet mindre än människor utan skydd. (1 kommentar)

Medicinsk utbildning genom tre sekler

Bilderbok om medicinsk utbildning och forskning

Berättelsen om medicinsk forskning och utbildning som bedrivits vid universitetet i Lund sedan år 1668, då lärosätet invigdes, finns nu redovisad i Sydsvenska medicinhistoriska sällskapets årsskrift 2019, som nu anmäls i Läkartidningen.

Dexametason utvärderas för behandling av covid-19

Dexametason ska utvärderas av EMA för behandling av covid-19

Läkemedlet dexametason har vid behandling av vuxna patienter med covid-19 visat på minskad dödlighet, visar en studie. Nu ska den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärdera resultaten av studien.

Ny nationell strategi inom psykisk ohälsa och suicidprevention utreds

Ny strategi inom psykisk ohälsa och suicidprevention ska utredas

Regeringen avsätter 12,5 miljoner kronor för underlag till en nationell strategi för psykisk ohälsa och suicidprevention. Uppdraget går till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Folkhälsomyndigheten får även i uppdrag att utvärdera behovet av en nationell stödlinje.

Sju procent har antikroppar i Örebro

Antikroppar i Örebro: 7 procent

Resultat från antikroppstest i Örebro län visar att sju procent av de provtagna har antikroppar för covid-19.

Uppmaning att arbeta hemifrån fortsätter gälla till årsskiftet

Den som kan ska fortsätta arbeta hemifrån under hösten. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i dag torsdag. Detta för att de som måste ta sig till arbetet ska kunna göra det så säkert som möjligt.

12 procent av Uppsalaborna testade positivt för covid-19

12 procent av Uppsalaborna testade positivt för covid-19

Cirka 12 procent av de drygt 33 000 testade i Uppsala bär på antikroppar, och fler unga än äldre har testat positivt.(1 kommentar)

EU-kommissionen har tecknat avtal om remdesivir

EU har slutit avtal om remdesivir

EU-kommissionen har säkrat tillgång till remdesivir för behandling vid covid-19. Det skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

»Ett nationellt stöd hade varit bra«

»Nationellt stöd hade varit bra«

Region Sörmland blev hårt drabbad av covid-19. Då, i våras, kände sig Markus Castegren extremt utarbetad och hade svårt att sova. Nu mår han bättre, har semester, och kan se tillbaka på en arbetsinsats som »borde ha varit omöjlig«.

Förekomst av covid-19 i befolkningen mäts en tredje gång

Förekomst av covid-19 i befolkningen mäts för tredje gången

Folkhälsomyndigheten gör nu en tredje undersökning av förekomsten av covid-19 på nationell nivå.

SVA styr om från djur till humanmedicin

SVA styr från djur till människa

Tiotusentals analyssvar, hundratusentals testkit, projekt med läkemedel och vaccin. Statens veterinärmedicinska anstalt har ställt om en stor del av sin verksamhet mot humanmedicin under coronapandemin. I sommar har myndigheten även börjat med antikroppstest.

Nytt blodprov ska upptäcka alzheimer på ett tidigt stadium

Nytt blodprov upptäcker alzheimer på tidigt stadium

I en internationell studie med forskare från Lund visas att med ett enkelt blodprov kan Alzheimers sjukdom påvisas och diagnos ställas långt tidigare än sjukdomen bryter ut. Nu är målet att kunna använda blodprovet i klinisk vardag.

ECDC: Munskydd spelar en roll i att minska spridningen av covid

ECDC: Munskydd spelar en roll i att minska spridningen av covid

Innan pandemin var det vetenskapliga stödet för att munskydd kunde bromsa spridningen av covid-19 kanske svagt. Men nu finns belägg för att de hjälper, menar EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Den svenska Folkhälsomyndigheten ser dock inget nytt stöd.(5 kommentar)

Stockholm har brist på covid-test

Stockholm fattas covid-snabbtest

Det är brist på snabbtester för covid-19 i vården i Stockholm. Orsaken är att leverantören har minskat sina leveranser till Stockholmsregionen, uppger Dagens Nyheter.

1 2 3 617