Dalarna prioriterar vårdkvalitet framför GDPR

Region Dalarna prioriterar vårdkvalitet framför GDPR

Regionstyrelsen i Dalarna har tröttnat på de juridiska hinder som stoppat det senaste inom diabetesvården. Tidigare i år beslutade de därför att patienterna ska ha tillgång till den nya tekniken, trots att regionen därmed riskerar sanktionsavgifter för brott mot dataskyddsförordningen.

FHM: Covid-19 ökar, men på en låg nivå

FHM: Covid-19 ökar, men nivåerna är fortsatt låga

Under vecka 31 ökade fallen av covid-19 i Sverige. Den ökade smittspridningen har lett till fler nyinlagda covidpatienter på Iva och fler som avlider med covid-19. Nivåerna är fortsatt betydligt lägre än under tidigare toppar under pandemin.  

Blinda fick tillbaka synen med implantat

Blinda fick synen tillbaka med implantat baserat på griskollagen

I en färsk pilotstudie fick blinda patienter med hornhinnesjukdomen keratokonus synen tillbaka tack vare ett implantat baserat på kollagen från grishud. Bakom den nya behandlingsmetoden står forskare vid Linköpings universitet.

Lars Gyllensten var inte bara författare – utan även medicinsk forskare av rang

Inte bara författare – även medicinsk forskare av rang

Lars Gyllensten, som skulle ha varit 100 år i år, är kanske mest känd för sin litterära gärning, men han var också läkare och framgångsrik medicinsk forskare inom olika områden – samt en samhällsdebattör. (1 kommentar)

EMA: Förlängda hållbarhetstider för två covidvaccin

EMA: Förlängda hållbarhetstider för covidvaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förlänger hållbarheten för covidvaccinet Spikevax, men ställer högre krav på förvaring. Även en beredning av Comirnaty får förlängd hållbarhet.

Sjukvårdspartier vill krympa byråkratin inom regionerna

Sjukvårdspartier vill krympa regionernas byråkrati

Fem av de åtta regionala partier som sitter i landets regionfullmäktige vill minska på administrationen för att klara av finansieringen av vården framöver. Det framgår av en enkät från Sveriges Radios Ekot till partiernas toppkandidater, varav sju representerar sjukvårdspartier.  

Ivo:s nya föreskrifter underlättar inte tillsynen, enligt chefsöverläkare

Chefsöverläkare: Nya föreskrifter underlättar inte Ivo:s tillsyn

Chefsöverläkare Carina Occasus ställer sig kritisk till remissförfarandet och kommunikationen kring Ivo:s nya föreskrifter inom psykiatrin. Blanketterna kommer att bli fler, men vi tror inte att det kommer att förbättra rättssäkerheten, säger hon. (1 kommentar)

Ahmad Mohammad Ismail fick tre familjer i Örebro

Ahmad Mohammad Ismail fick tre familjer i Örebro

Ahmad Mohammad Ismail ingick i den fjärde kullen läkarstudenter vid Örebro universitet efter att utbildningen startade 2011 och tog examen i januari 2018. Nu är han först med att ta både läkarexamen och doktorsexamen vid universitetet.

Hanknål i nacken på de malariasjuka

Hanknål i nacken på malariasjuka

Malaria var vanligt i Europa och även i Sverige under 1700-talet. Den då verksamme läkaren och kirurgen Olof af Acrel var bekymrad över patienterna som drabbades av blindhet i samband med malaria, och prövade en metod som användes vid psykiska sjukdomar.

Primärvårdsrandning för ST-läkare i Borås river murar

Primärvårdsrandningen för ST-läkarna i Borås river ner murar

När Västra Götalands­regionen ville införa obliga­torisk sidotjänstgöring i primärvården för ST-läkare blev det nationellt ramaskri och regionen tvingades backa. På en vårdcentral i Borås har blivande psykiatrer däremot randat sig länge – och båda sidor ser fördelar med utbildningssamarbetet. (1 kommentar)

Akademiska sjukhuset pekar på absurd konsekvens av Ivo:s krav  

Akademiska sjukhuset pekar på absurd konsekvens av Ivo:s krav  

Region Uppsala fortsätter att hävda att Ivo:s krav om fler vårdplatser på Akademiska sjukhuset är omöjliga att uppfylla. Formellt skulle man dock kunna möta kraven genom att skära ned på barnsjukhuset, intensiven och psykiatrin och på så sätt slippa att betala ett vite om 20 miljoner, skriver regionen i ett yttrande. (1 kommentar)

Barn med diabetes typ 1 löper högre risk för psykisk ohälsa

Barn med diabetes typ 1 löper högre risk för psykisk ohälsa

Barn med diabetes typ 1 och medlemmar i deras familj löper en högre risk för att drabbas av depression och ångest, visar en ny studie från Karolinska institutet. Risken minskar för halvsyskon och kusiner, vilket kan tyda på att gener är en bidragande faktor, menar forskarna. Men sambandsförhållandet är fortsättningsvis oklart.

Nu ska fler danskar erbjudas vaccination gentemot apkoppor

Nu ska fler danskar erbjudas vaccination mot apkoppor

Danmark ändrar sin strategi för vaccination mot apkoppor. Nu ska män som har sex med män, och flera olika partners, erbjudas vaccination.

»Utan att jag märkt det har åren gått, jag är mest erfaren och beslutet är nu mitt«

»Utan att jag märkt det har åren gått, jag är mest erfaren och beslutet är nu mitt«

»Jag får ibland frågan om hur det känns att besluta om liv eller död, men frågan är felställd – för det gör jag aldrig. Vad jag ibland får besluta om är olika alternativ i en given situation, som kan vara livsavgörande«, skriver Jakob Ratz Endler i sin krönika.

»Hon var en eldsjäl med en mission«

Om Ing-Marie Wieselgren: Hon var en eldsjäl med en mission

Ing-Marie Wieselgren var lika mycket eldsjäl som byråkrat. Så kan minnena av henne sammanfattas. »Vi måste jobba vidare i hennes anda«, säger nu SKR:s vd Staffan Isling, som i höst därför bjuder in till ett stort evenemang.

Större krav på chefsöverläkare att rapportera om tvångsåtgärder

Högre krav på chefsöverläkarna att rapportera om tvångsåtgärder

Enligt nya föreskrifter från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska chefsöverläkare lämna uppgifter om patienter som är fastspända var fjärde timme. För barn under 18 år ska det ske varje timme. De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 september.

Kritik mot Buschs uttalande om hotade förlossningskliniker

Kritik mot Buschs uttalande om hotade förlossningskliniker

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har felaktigt pekat ut förlossningsklinikerna i Skellefteå och Lycksele som nedläggningshotade. Det menar flera regionpolitiker i Västerbotten, varav två partikamrater till KD:s partiledare.

Regioner stänger mottagningar för patienter med postcovid

Regioner börjar nu att avveckla sina egna postcovidmottagningar

Flera regioner har börjat avveckla sina specialiserade mottagningar för patienter med postcovid. Patienterna hänvisas i stället till primärvården.

Akuten på Ryhovs sjukhus anmäld till Arbetsmiljöverket

Akuten på Ryhovs sjukhus anmäld till Arbetsmiljöverket

Kommunals skyddsombud vill att Arbetsmiljöverket agerar mot arbetsmiljön på Länssjukhuset Ryhovs akut i Jönköping. »Personalen gråter under arbetspassen och vid passens slut«, står det i en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. (2 kommentarer)

Region Sörmland ska förklara regionvalet på en särskild valsajt

Region Sörmland lanserar valsajt

Region Sörmland har skapat en webbplats där regionen berättar om regionvalets betydelse och hur regioninvånarna kan vara med och påverka politiken de kommande fyra åren. Informationen finns översatt till fyra språk.

1 2 3 775