DLF: Allmänläkare behövs på alla vårdcentraler

DLF: Allmänläkare behövs på alla vårdcentraler

Distriktsläkarföreningen håller med Centerpartiet om att fler behöver en fast läkarkontakt i primärvården. Men man är inte imponerad över förslaget att allmänmedicinsk specialistkompetens inte behöver finnas på alla enheter.

»Det finns det något kraftfullt i att lära av någon annan«

»Rent utvecklingsmässigt finns det något kraftfullt i att lära av någon annan«

Läkarstudenten och krönikören Jesper Strömbäck Eklund efterlyser läkarförebilder som delar med sig av sina erfarenheter kopplade till arbetet.

Ökningen av livmoderhalscancer tycks ha avstannat

Ökningen av livmoderhalscancer verkar ha stannat av

De senaste årens ökning av antalet fall av livmoderhalscancer verkar ha stannat av. Det visar färska siffror från kvalitetsregistret för cervixcancerprevention.

Riga fortsatt nummer ett för läkarstudenter utomlands

Riga lockar flest läkarstudenter

Riga är fortfarande största studieorten utomlands för svenska läkarstudenter. Kaunas i Litauen växer också i popularitet. Trenden att färre väljer att studera i Polen fortsätter, visar nya siffror från Centrala studiestödsnämnden.

Regeringen vill avskaffa vetorätt vid organdonation

Regeringen vill avskaffa vetorätt vid organdonation

Anhörigveto tas bort och möjlighet till organbevarande behandling ökar. Det är innehållet i ett lagförslag från regeringen.

Kungliga vetenskapsakademien bildar egen expertgrupp för covid-19

Kungliga vetenskapsakademien bildar egen grupp för covid-19

I somras kritiserade Kungliga vetenskapsakademien regeringens coronakommission. Nu tillsätter de en egen expertgrupp. En av medlemmarna är Annika Linde, tidigare statsepidemiolog.

Läkemedelsverket får vikarierande generaldirektör

Läkemedelsverket får snart en vikarierande generaldirektör

Joakim Brandberg blir vikarierande generaldirektör för Läkemedelsverket. Det meddelande regeringen under torsdagen.

Taxeläkare befarar: »Kostnadsansvaret blir förödande för vår verksamhet«

Taxeläkare i Stockholm: Förödande för vår verksamhet

Rumiana Zlatewa, taxeläkare och vice ordförande i Storstockholms privatläkarförening, befarar att införandet av kostnadsansvar för medicinsk service kommer att slå hårt mot hennes verksamhet inom kardiologi.(1 kommentar)

Svidande kritik när Stockholm försämrar villkor för taxeläkare

Sämre villkor för taxeläkare i Stockholm möter hård kritik

Region Stockholm har beslutat att läkare på nationella taxan ska betala för laboratorieprov och röntgen. Privatläkarföreningen varnar för att verksamheter kommer tvingas lägga ner och har uppmanat läkare att överklaga till förvaltningsrätten.

Inga lättnader i restriktioner – ökad smittspridning oroar

Inga lättnader i restriktioner – ökad smittspridning oroar

Vid torsdagens regeringssammanträde fattades inte några beslut om att lätta på restriktioner. I stället måste vi hålla i och hålla ut. Detta meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

De har utsetts att sitta i delegation för ökad tillgänglighet

De ska sitta i regeringens delegation för ökad tillgänglighet

Regeringen har nu utsett ledamöter i nationella delegationen för ökad tillgänglighet och kortare väntetider i hälso- och sjukvården. En av dem är Johan Styrud, Läkarförbundet.

Corona under graviditet kopplas inte till komplikationer hos barnet

Corona under graviditet kopplas inte till komplikation hos barnet

Forskare på Karolinska institutet fann ingen ökad risk för komplikationer hos barnet hos gravida kvinnor som screenats positivt för sars-cov-2, jämfört med kvinnor som testats negativt. Nästan två av tre av kvinnorna som testats positivt var asymtomatiska.

Intagningsstopp på kirurgavdelning efter covidsmitta

Intagningsstopp på kirurgavdelning efter covidsmitta

Region Blekning inför nu intagningsstopp vid kirurgavdelning 49 på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Anledningen är att covid-19 konstaterats hos två medarbetare och två patienter på avdelningen.

Studie tyder på stort behov av rehabilitering efter covid-19

Studie tyder på stort behov av rehabilitering efter covid-19

40 procent av patienterna som vårdades på sjukhus i Östergötland på grund av covid-19 hade behov av rehabilitering efter 3 månader. Bland de vanliga problemen återfinns kognitiva störningar, ångest och sömnproblem. Det visar preliminära resultat av en pågående studie i Östergötland.

Tiden ute för nominering – två slåss om ordförandeposten

Tiden ute för nominering – två tävlar om ordförandeposten

I november slutar Läkarförbundets nuvarande ordförande Heidi Stensmyren. Nu står det klart att valet kommer att stå mellan två kandidater: Karin Båtelson eller Sofia Rydgren Stale. Några fler nomineringar till ordförandeposten har inte inkommit, enligt valberedningen. 

Studier om blodplasma på paus

Studier om blodplasma på paus

De två svenska studier som skulle testa blodplasma som behandling vid covid-19 har satts på paus. Anledningen är att det inte finns tillräckligt många patienter.

EMA stöder behandling med dexametason hos covidpatienter

EMA stöder behandling med dexametason hos covidpatienter

EMA stöder behandling med dexametason hos patienter med covid-19 och behov av andningsstöd. Beskedet kommer efter att myndighetens expertkommitté för humanläkemedel avslutat sin utvärdering.

Stöd till AT-läkare på akuten granskas efter dödsfall

Ivo granskar stöd till AT-läkare

Inspektionen för vård och omsorg inleder en särskild tillsyn av hur Vrinnevisjukhuset i Norrköping säkrar att AT-läkarna får tillräckligt stöd. Bakgrunden är ett fall då en patient avled av brusten kroppspulsåder efter att ha skickats hem från akutmottagningen tre gånger.(3 kommentar)

Stockholm varnar för ökad smittspridning

Tecken på ökad smittspridning i Stockholm

Det finns oroande tecken på att smittspridningen av det nya coronaviruset ökar i Stockholm. Det uppger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson. Statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftar att man just nu diskuterar eventuella lokala åtgärder.(2 kommentar)

Majoritet var positiv till frivillig dödshjälp

Majoritet var positiv till frivillig dödshjälp

Åtta av tio är positiva eller kanske positiva till frivillig dödshjälp när »allt hopp är ute«, enligt en ny opinionsundersökning. Hälften av de svarande uppgav också att de vill se en parlamentarisk utredning.(2 kommentar)

1 2 3 628