Överläkare: Öppna upp för hjärttransplantationer i Stockholm

Överläkare: Stockholm behöver också hjärttransplantationer

Patienter i behov av hjärttransplantationer i Mälardalsområdet får vänta längre på ett nytt hjärta än patienter i Skåne och Västra Götaland, enligt åtta överläkare i Stockholm som nu efterlyser ett omtag. De vill att verksamheten, som i dag bedrivs vid två sjukhus, ska utökas till Karolinska universitetssjukhuset.

1,3 procent mer vård skulle stoppa köerna: »Kan inte springa snabbare«

1,3 procent mer vård skulle sätta stopp för de växande köerna

Om vårdens kapacitet ökade med 5 procent skulle vårdköerna vara ett minne blott på bara två år. Redan vid en ökning på 1,3 procent skulle köerna sluta växa, enligt en ny rapport. Men vården är ansträngd och lösningen är inte att personalen springer snabbare, konstaterar Emma Spak på Sveriges Kommuner och regioner.

Klart med hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland

Klart med hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland

Magnus Johansson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. Han är sjuksköterska i grunden, och har arbetat många år som chef i sjukvården.

Överdrivet positiv medierapportering om cannabis som smärtlindrare

Överdrivet i media om cannabis som smärtlindrare: »En hajp«

Cannabisbaserade läkemedel är sällan bättre än placebo när den smärtlindrande effekten undersöks i kliniska studier. Trots det får studierna stort medieutrymme och framställs ofta positivt, visar svenska forskare. »Det ger en bild av att det finns effektiva läkemedel som vi undanhåller patienter«, säger Emmanuel Bäckryd, smärtläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Region Stockholm kan få betala 10 miljoner för fel i upphandling

Region Stockholm kan få betala 10 miljoner för fel i upphandling

Konkurrensverket yrkar att Region Stockholm ska betala 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Myndigheten menar att regionen gjort en otillåten direktupphandling av bemanningstjänster värd 800 miljoner kronor under pandemin.  

Läkarnas övertid ger miljonbelopp i skadestånd till lokalföreningarna

Övertid ger lokalföreningarna miljonbelopp i skadestånd

Läkarnas övertid genererar varje år stora belopp i skadestånd till Läkarförbundets lokalföreningar. Bara de tre senaste åren har regionerna betalat ut över 23 miljoner kronor. Men alla vill inte ha pengarna. »Vi vill egentligen komma bort från skadestånden och hellre koppla in Regionhälsan när någon jobbar för mycket«, säger Lars Edling från Örebro läns läkarförening.

»Arbetsgivarna bryter konsekvent mot lagen när de lägger scheman«

»Arbetsgivarna bryter konsekvent mot lagen när de lägger scheman«

Läkare jobbar generellt sett mer övertid än andra yrkeskategorier inom vården. Därför är det inte heller märkligt att skadestånden blir så pass stora, menar Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. »De här beloppen baseras på systematiska överträdelser från arbetsgivarens sida«, säger hon.  

Läkarförbundet: Alla lokalföreningar ska ha övertidsavtal

Läkarförbundets nya mål: Alla lokalföreningar ska ha övertidsavtal

Alla lokalföreningar bör ha lokala kollektivavtal kring övertid för att kunna kräva ut skadestånd, menar Läkarförbundet. »Skadeståndet är ett sätt för oss att markera mot arbetsgivarna – det ska kosta att bryta mot lagen«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Tuutma gläds åt nytt miljardförslag – men varnar för svarta hål

Tuutma gläds åt nytt miljardförslag – men varnar för »svarta hål« på vägen

Nationella vårdkompetensrådets förslag om ett miljardtillskott till fler ST i allmänmedicin tas emot med glädje av Marina Tuutma, Distriktsläkarföreningens ordförande och Läkarförbundets andre vice ordförande. Men vissa farhågor kvarstår. »Viktigast av allt är att pengarna verkligen hamnar där de gör nytta«, säger hon.

Nus i normalläge igen

Nus i Umeå i normalläge igen

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå återgår till normalläge igen efter en dryg månad med förhöjd beredskap på grund av vårdplatsbrist.

Forskare: Måttlig bromseffekt av omtalat alzheimerläkemedel

Forskare: Måttlig bromseffekt av omtalat alzheimerläkemedel

Behandling med den omtalade läkemedelskandidaten lekanemab gav en måttlig bromsning av försämringen av kognition och funktion vid Alzheimers sjukdom jämfört med placebo, men var förknippad med biverkningar. Den slutsatsen drar forskare när resultaten av fas 3-studien Clarity AD nu publiceras i New England Journal of Medicine.

Vårdkompetensrådet vill se en miljardsatsning på primärvården

Vårdkompetensrådet vill se en miljardsatsning på primärvården

Staten behöver skjuta till fem miljarder över fem år för att utbilda fler ST-läkare i allmänmedicin. Dessutom behövs en nationell samordnare och ett batteri av åtgärder för att stärka primärvården och förbättra arbetsmiljön, enligt Nationella vårdkompetensrådet. (1 kommentar)

Enkät: Hot och våld vanligt bland läkare

Hot vanligt bland läkare: »En larmsignal som måste tas på allvar«

Var tredje läkare inom psykiatri och akutsjukvård har utsatts för hot och våld det senaste året, enligt nya siffror. AT-läkare pekas också ut som en utsatt grupp. »Det är förfärande. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Ivos hårda räd mot akutsjukhusen – åtta kritikbeslut bara i november

Ivos hårda räd mot sjukhusen – åtta kritikbeslut på en månad

Bara i november månad har minst åtta akutsjukhus kritiserats av Ivo i den pågående nationella vårdplatsgranskningen. Samtliga får kritik för att patienternas behov inte alltid kan tillgodoses.

Förståelse av stor vikt när barn föds döda

Ny översikt från SBU: Förståelse av stor vikt när barn föds döda

Vårdpersonal måste få förutsättningar att ge föräldrar och syskon ett gott stöd när barn föds döda. Det menar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, som publicerat en ny systematisk översikt.

Miljardunderskott får sjukhusen i Stockholm att varna för varsel

Stockholmssjukhus väntar stora underskott – varnar för varsel

Trots mer pengar och avskrivna underskott, fattas 2,5 miljarder kronor hos akutsjukhusen i Stockholm. Nu larmar sjukhusen om att personalneddragningar kan bli enda utvägen. Men det är omöjligt, menar Stockholms läkarförening. (2 kommentarer)

Socialstyrelsen: Inför biträdande smittskyddsläkare i hela landet

Socialstyrelsen: Inför biträdande smittskyddsläkare i hela landet

Socialstyrelsen vill att det ska bli obligatoriskt med en biträdande smittskyddsläkare i alla regioner för att minska sårbarheten vid nästa kris. Myndigheten anser också att smittskyddsläkarna i samtliga regioner måste ges tillgång till stödfunktioner inom exempelvis kommunikation och epidemiologi.

»Fanns inget facit«

Han stod i politikens centrum under pandemin: »Det fanns inget facit«

Som politiskt sakkunnig åt dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) mitt i covidpandemin var läkaren Daniel Johansson ständigt i hetluften. För Läkartidningen summerar han sina intryck från några turbulenta år i karriären.

Regioner stoppar »oskuldsläkare«

Samarbete med kliniker bakom »oskuldsoperationer« stoppas

Efter avslöjandet om läkare som utfört »oskuldsoperationer« på unga kvinnor stoppar regionerna nu samarbetet med klinikerna, rapporterar SVT Nyheter.

Till minne av Yris Coromoto Davila Marthus

Till minne av Yris Coromoto Davila Marthus

Distriktsläkaren Yris Coromoto Davila Marthus, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 70 år. Närmast sörjande är maken Oscar.

1 2 3 500