Denna webbplats vänder sig till läkare

Regeringen ersätter SBU-nämnd med insynsråd

SBU-nämnd ersätts med insynsråd

Regeringen har beslutat att avskaffa Nämnden för medicinsk och social utvärdering vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, och ersätta den med ett insynsråd.

Fortsatt förvirring om nya reglerna trots överenskommelsen med SKR

Fortsatt förvirring om nya regler trots överenskommelse med SKR

Från glädje till osäkerhet. Trots beskedet om att Läkarförbundet gått i mål med förhandlingarna fortsätter de nya arbetstidsreglerna att väcka känslor – och frågor. »Vi känner oss nog alla lite förvirrade just nu. Det är många detaljer som gör det svårt att veta hur reglerna ska tolkas i praktiken«, säger Sara Sehlstedt från Jämtlands läns läkarförening.

Nyttig guide om melaninrik hud

Nyttig guide om melaninrik hud

Amna Elyas, Anna Karlsson-Groth, Kelvin Mponda och Maria Bradley har skrivit en bok som innehåller rikligt med bilder över sjukdomstillstånd i melaninrik hud. »De har verkligen lyckats med denna koncisa guide som är ett viktigt komplement till vardagsdermatologin«, skriver Jessica Freudenthal.

Jonas F Ludvigsson ny vetenskaplig sekreterare i Läkaresällskapet

Ludvigsson ny vetenskaplig sekreterare i Läkaresällskapet

Professorn och barnläkaren Jonas F Ludvigsson blir ny vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet. Det blev klart på sällskapets fullmäktigemöte, som också välkomnade två nya medlemsföreningar och hedersledamöter.

Kardiologer håller klimatvänlig konferens på tåget till Holland

Kardiologer håller klimatvänlig konferens på tåget till Holland

Det tar mer tid och blir lite dyrare än att ta flyget. Men å andra sidan blir resan till kardiologkongressen i Amsterdam både klimatvänlig och lärorik. Så resonerade Svenska kardiologföreningen och bokade alla ligg- och sovvagnar på ett tåg till Berlin. (5 kommentarer)

41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet

41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet

Dra tillbaka flera förslag om vård i Tidö-avtalet, såsom att offentliganställda ska anmäla papperslösa. Det menar Läkarförbundet, Läkaresällskapet och 39 andra organisationer i ett upprop.

Npof: Friande i oredlighetsärende påverkar inte våra bedömningar

Npof: Domstolsbeslut påverkar inte våra framtida bedömningar

Beslutet kommer inte påverka våra framtida bedömningar i särskilt hög grad – det säger Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof, apropå att KI:s tidigare prorektor Karin Dahlman-Wright nu slutgiltigt friats från oredlighet. Nämnden drar dock slutsatsen att den måste bli ännu tydligare i sina motiveringar. (1 kommentar)

Regionala M- och S-toppar kräver mer pengar av regeringen

Regionala M- och S-toppar kräver mer pengar av regeringen

Tre moderata och tre socialdemokratiska ledare för sex regioner i södra Sverige varnar i ett brev till regeringen för drastiska neddragningar om staten inte skjuter till mer pengar.

Forskare ser inte tydliga besparingar med ny digital teknik i sjukvården

Forskare: Kan inte räkna med besparingar med ny teknik

Digitala lösningar i vården kan ha flera fördelar. Men den som tror att de ska ge stora ekonomiska besparingar kan behöva tänka om. Det menar i alla fall ekonomerna bakom en ny rapport. (1 kommentar)

Läkare gripen under klimataktion i Göteborg: »Gör mig bedrövad«

Läkare greps under klimataktion i Göteborg: »Gör mig bedrövad«

Flera aktivister från miljörörelsen Extinction Rebellion har gripits av polis under en manifestation mot oljeindustrin i Göteborg. ST-läkaren och forskaren Klas Ytterbrink Nordenskiöld är en av dem.   (6 kommentarer)

Ledarskap prisas av Kungen

Ledarskap prisas av Kungen

Muataz Lafta, AT-läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och doktorand inom neurovetenskap vid Uppsala universitet har mottagit diplom av kung Carl XVI Gustaf för sitt unga värdebaserade ledarskap.

Blekinges regionstyre spricker

Blekinges regionstyre spricker

Region Blekinges kristdemokrater beslutade under onsdagskvällen att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet som de styrt regionen med sedan valet.

Önep kör över sina egna jurister i beslut om forskning på medvetslösa

Önep kör över sina egna jurister i beslut om studie på medvetslösa

Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, ger grönt ljus för en större studie om tidig kylbehandling vid hjärtstopp, där samtycke inhämtas först i efterhand. I beslutet säger nämnden att den funnit skäl att ompröva sin tidigare tolkning av etikprövningslagen. Jörgen Svidén, kanslichef, sågar dock det hela. »Vi har tyvärr tagit lagen i egna händer«, säger han. (1 kommentar)

Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik

Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik

Efter en anmälan av anhöriga, inleder nu polisen en förundersökning gällande det fall där en patient avled i samband med ett ingrepp på en skönhetsklinik i Skåne.

Regioner får grönt ljus för att ge nationell högspecialiserad vård

Regioner får grönt ljus för nationell högspecialiserad vård

Nu står det klart vilka regioner som får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom ytterligare sju områden. Det handlar bland annat om avancerad bäckenkirurgi, resttillstånd efter polio, svåra hudsymtom och tarmrehabilitering för barn.

100 platser stängs inom NU-sjukvården

NU-sjukvården stänger 100 vårdplatser i sommar

Bristen på sommarvikarier gör att NU-sjukvården inom Västra Götalandsregionen tvingas stänga 100 vårdplatser, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

Riksrevisionens rapport: Svenskt smittskydd brister vid pandemier

Riksrevisionens rapport: Svenskt smittskydd brister vid pandemier

Det nationella smittskyddet behöver stärkas och bli bättre på att hantera framtida pandemier. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport där myndigheten identifierar brister i både system och regelverk. Även de data för nationell övervakning som finns är otillräckliga.

Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation

Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation

Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas och han överklagade beslutet. (4 kommentarer)

Minna Johansson blir »Årets Lejon« 

Minna Johansson blir »Årets Lejon« 

Minna Johansson, specialist i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet har av Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) fått utmärkelsen »Årets Lejon«.

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för Paolo Macchiarini

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för Paolo Macchiarini

Under hovrättsförhandlingens sista dag i Macchiarini-fallet yrkade åklagaren på fyra års fängelse för tre fall av grov misshandel. Det fanns ingen nödsituation och patienterna utsattes för skador och lidande på ett regelvidrigt sätt, menade åklagaren. Försvaret återupprepade att det inte fanns något annat uppsåt än att rädda liv. (1 kommentar)

1 2 3 500