»På covidavdelningen repeteras hela min AT på en vecka«

»Alla är nya. En del har rådjursblick, andra har hunnit  jobba ett litet tag och landat.«

»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.

En insiktsfull vandring genom en viktig specialitets utveckling

En insiktsfull vandring genom en viktig specialitets utveckling

På ett underhållande sätt beskrivs anestesi- och intensivvårdsspecialiteten såväl till sin natur, vilket ofta är svårt att sätta sig in i för lekmän, som till svårigheterna under tidig utveckling av specialiteten, skriver Sten Lindahl om boken »Kan man få ett glas vatten?«.

Färre vaccindoser de kommande veckorna

Färre vaccindoser till Sverige kommande veckor

På grund av en uppgradering av produktionsanläggningarna hos läkemedelsbolaget Pfizer kommer leveranserna av deras vaccin mot covid-19 att minska. Det innebär att Sverige kommer att få färre vaccindoser under de kommande fyra veckorna, rapporterar TT.

Ersta sjukhus planerade om nya lokaler efter läkarnas protester

Ersta sjukhus planerade om nya lokaler efter läkarnas protester

På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.

154 studenter skriver salstenta vid GU – smittskyddsläkare kritisk

Smittskyddsläkare kritisk till stor salstenta för studenter i Göteborg

Fysiska salstentor har kritiserats ur ett smittskyddsperspektiv under pandemin. På fredagen skriver 154 studenter – de flesta läkarstudenter – en salstenta i Göteborg. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall kallar det »djupt olämpligt«.

100 miljoner till forskning om covid-19-vaccination

100 miljoner till forskning om vaccination mot covid

Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning som följer upp den pågående massvaccinationen mot covid-19. »Vi behöver mer kunskap«, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till TT.

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska intyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg

Sjukhuset som anställt den läkare som är ansvarig för den privata läkarklinik som uppges ha utfärdat falska coronaintyg, inleder en utredning av läkaren. Sjukhuset vill bland annat veta om något liknande skett där.

Få allvarliga biverkningar efter att coronavaccinationen inletts

Få allvarliga biverkningar efter att coronavaccinationen inletts

De flesta biverkningar som hittills rapporterats till Läkemedelsverket har varit milda. Två fall av allvarliga biverkningar har rapporterats.

Överenskommelse ska garantera ersättning för alla som vaccineras

Ny överenskommelse ska täcka skador av vaccin mot covid-19

Regeringen ska teckna ett tillfälligt avtal som täcker eventuella skador av vaccin mot covid-19 som ännu inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Avtalet ska gälla till dess en ny lag finns på plats.

Oppositionspolitiker: Beslut om Medhelp bör tas politiskt

Oppositionspolitiker: Krys köp av Medhelp bör avgöras politiskt

Vänsterpartiet i Region Stockholm vill att frågan om huruvida Krys köp av Medhelp ska godkännas avgörs på politisk nivå.

Förundersökning inleds inte om studier om långtidscovid

Åklagare: Ingen förundersökning om anmälda studier om långtidscovid

Åklagare har fattat beslut om att inte inleda förundersökning när det gäller de nyligen åtalsanmälda studierna om långtidscovid. Samtidigt utreder Överklagandenämnden för etikprövning ett nytt ärende där Åke Lundkvist, professor i virologi, misstänks ha bedrivit covidforskning utan etiskt tillstånd. 

Barnläkaren som gav namn åt en sällsynt och ärftlig sjukdom

Barnläkaren som gav namn åt sällsynt sjukdom

Det är nu 70 år sedan den svenska barnläkaren Rolf Kostmann publicerade sina fynd om en tidigare okänd, dödlig, ärftlig neutropeni hos spädbarn.(1 kommentar)

Regioner kan stoppa vaccin från Moderna

Regioner kan stoppa vaccin från Moderna

De planerade vaccinationerna med Modernas covid-19-vaccin riskerar att stoppas i Region Dalarna och Västra Götaland. Anledningen är att potentiella skador eller biverkningar inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

En privat läkarklinik i Göteborg misstänks ha utfärdat falska coronaintyg. I intygen står det att testerna certifierats av Unilabs, något som labbet dock förnekar. Kliniken har polisanmälts. »Det är förstås extremt allvarligt«, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Göteborgs-Posten.

Extra personal tas in för att klara vaccinationerna

Extra personal tas in för att klara vaccinationerna

17 av 21 regioner måste ta in extra personal för att klara den kommande massvaccinationen mot covid-19. Flera av regionerna kommer under januari också att vaccinera akut- och iva-personal parallellt med vaccinationen av de äldre och omsorgspersonalen.

Drive-through ska ge snabb och smittsäker vaccination

Drive-through ska ge snabb och smittsäker vaccination i Skåne

Mobila team i vaccinbussar. En gammal föreningslokal med separata in- och utgångar. Inför influensavaccinationen kom regionerna på olika idéer för hur sprutan skulle kunna ges så smittsäkert som möjligt. Sådana lösningar ska också användas under årets stora vaccination mot covid-19. I Skåne satsar en vårdcentral på drive-through-vaccination.

Barnläkare polisanmäler hot efter covidartikel om skolbarn

Barnläkare polisanmäler hot efter covidartikel om skolbarn

Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet, har utsatts för en rad hot efter ett brev i New England Journal of Medicine där han visade på att få lärare och barn i grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19 under våren, trots öppna skolor. Hot som han nu polisanmält.(5 kommentar)

Stockholm och Skåne vaccinerar personal

Nu inleds vaccinationer av vårdpersonal

Region Skåne och Stockholm har nu startat med vaccinationer mot covid-19 för vårdpersonal. Enligt Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg handlar det till en början om några tusen doser.

Kry kan ta över 1177 i Stockholm

Kry kan ta över 1177 i Stockholm

Den digitala vårdgivaren Kry köper ett dotterbolag till Medhelp som svarar på samtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Svensk förening för allmänmedicin varnar för snedvriden konkurrens.(1 kommentar)

Kalmar aktiverar krislägesavtalet

Region Kalmar aktiverar krislägesavtalet

På måndagskvällen blev Region Kalmar län den sjunde regionen i landet att aktivera krislägesavtalet. En snabb stegring i antal smittade av cronaviruset och fler inneliggande patienter är bakgrunden.

1 2 3 652