Dansk hälsominister föreslår »skampåle« för läkare
För att öka insynen och valfriheten inom vården vill den danska hälsoministern publicera namnen på prickade läkare på nätet. Läkarförbundet är ytterst kritiskt till lagförslaget, som man kallar för »skampålen«. Säkerheten inom vården förbättras inte genom att man pekar ut enskilda personer, menar ordföranden för de danska läkarna.
Förslaget om att offentliggöra alla fällande beslut i det så kallade Patientklagenævnet (motsvarande Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) lanserades av hälsominister Lars Løkke Rasmussen i höstas. Tanken är att publiceringen ska ge patienterna en mer kvalificerad grund för att kunna välja husläkare och sjukhus.
– Tiden för slutenhet och förmynderi är förbi. Med vilken rätt undanhåller vi patienterna upplysningar om leverantörerna av så viktiga tjänster som hälso- och sjukvårdstjänster? skriver hälsoministern bland annat i en debattartikel om förslaget i tidskriften Ugeskrift for Læger. Läkarförbundets ordförande Jesper Poulsen är dock mycket kritisk och menar att förslaget snarare motverkar än befrämjar öppenhet inom vården.
– En offentlig skampåle skulle göra läkarna rädda för att erkänna fel. Alla läkare begår fel, men Patientklagenævnets utlåtanden kan absolut inte användas som ett mått på en enskild kollegas kvalifikationer, säger Jesper Poulsen.
– Dels är det tillfälligheter som styr vilka patienter som klagar till nämnden, dels speglar klagomålen och besluten inte alls de fel som verkligen begås. Vi vet exempelvis att läkare som arbetar på en akutmottagning löper mycket större risk att bli anmälda än andra läkare.
Hälsoministerns förslag har nyligen varit ute på remiss hos berörda instanser och har, förutom från läkarna, mött kritik från Farmacevtförbundet och Forbrugernævnet (motsvarande svenska Konsumentverket). Den danska Patientforeningen är positiv i sitt remissvar, där man bland annat skriver att öppenhet om felaktiga behandlingar skulle föra till bättre kvalitet inom vården. Det skulle i sin tur leda till en besparing för samhället, eftersom läkare som riskerar att bli offentligt uthängda skulle anstränga sig mer för att »undersöka och behandla optimalt från första början«.
Jesper Poulsen tycker dock att hela tankegången i förslaget är föråldrad och riskerar att få läkarna att hamna i en försvarsposition.
– Vi kommer att bli mindre villiga att utföra komplicerade ingrepp och försöka skydda oss genom en massa onödiga undersökningar om vi riskerar att hängas ut på det här sättet.
Hälsoministern förväntas lägga fram det slutgiltiga lagförslaget under våren.
Krönika
»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.
Nyheter
På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.
Nyheter
På grund av en uppgradering av produktionsanläggningarna hos läkemedelsbolaget Pfizer kommer leveranserna av deras vaccin mot covid-19 att minska. Det innebär att Sverige kommer att få färre vaccindoser under de kommande fyra veckorna, rapporterar TT.
Recension
På ett underhållande sätt beskrivs anestesi- och intensivvårdsspecialiteten såväl till sin natur, vilket ofta är svårt att sätta sig in i för lekmän, som till svårigheterna under tidig utveckling av specialiteten, skriver Sten Lindahl om boken »Kan man få ett glas vatten?«.
Nyheter
Fysiska salstentor har kritiserats ur ett smittskyddsperspektiv under pandemin. På fredagen skriver 154 studenter – de flesta läkarstudenter – en salstenta i Göteborg. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall kallar det »djupt olämpligt«.
Debatt
När man summerar det smått overkliga året 2020, där en global pandemi tog Sverige och svensk sjukvård på sängen, har en central del i pandemibekämpningen handlat om diagnostik, skriver Ingvar Eliasson, Region Skåne.
Nyheter
Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning som följer upp den pågående massvaccinationen mot covid-19. »Vi behöver mer kunskap«, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till TT.
Översikt
Trots en låg andel cannabisbrukare är den svenska restriktiva hållningen i cannabisfrågan ifrågasatt. Men i samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har ej stävjats. (1 kommentar)
Nyheter
Regeringen ska teckna ett tillfälligt avtal som täcker eventuella skador av vaccin mot covid-19 som ännu inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Avtalet ska gälla till dess en ny lag finns på plats.
Nyheter
Sjukhuset som anställt den läkare som är ansvarig för den privata läkarklinik som uppges ha utfärdat falska coronaintyg, inleder en utredning av läkaren. Sjukhuset vill bland annat veta om något liknande skett där.
Debatt
Det är hög tid att våra lärosäten, akademier och institutioner ser över sina etiska riktlinjer och att vi alla funderar över hur ett akademiskt samtal ska föras, skriver Johnny Ludvigsson, apropå det bitvis höga tonläget hos vissa kollegor.(4 kommentar)
Medicinsk kommentar
Gravida med covid-19 blir ofta lindrigt sjuka, men infektionen kan leda till svår intensivvårdskrävande sjukdom under andra halvan av graviditeten, särskilt om andra riskfaktorer föreligger. Sannolikt finns ingen ökad risk för sjuklighet hos barnet, men risken ökar för förtidsbörd och därmed för komplikationer.
Nya rön
Barnmorskor kunde använda larynxmask på ett säkert sätt vid återupplivning av spädbarn med behov av ventilation. Men det ledde inte till minskad dödlighet jämfört med traditionell mask. Det visar en studie från Uganda.
Nyheter
Åklagare har fattat beslut om att inte inleda förundersökning när det gäller de nyligen åtalsanmälda studierna om långtidscovid. Samtidigt utreder Överklagandenämnden för etikprövning ett nytt ärende där Åke Lundkvist, professor i virologi, misstänks ha bedrivit covidforskning utan etiskt tillstånd.
Nyheter
De planerade vaccinationerna med Modernas covid-19-vaccin riskerar att stoppas i Region Dalarna och Västra Götaland. Anledningen är att potentiella skador eller biverkningar inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.
Kultur
Det är nu 70 år sedan den svenska barnläkaren Rolf Kostmann publicerade sina fynd om en tidigare okänd, dödlig, ärftlig neutropeni hos spädbarn.(1 kommentar)
Medicinens ABC
Obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn är vanligt förekommande och kan obehandlad leda till allvarliga komplikationer. Bedömning sker ofta med enbart anamnes och klinisk undersökning, men andra metoder finns, såsom polysomnografi och nattlig andningsregistrering. Barn med sömnrelaterad andningsstörning och förstorade tonsiller och/eller adenoid ofta behandlas framgångsrikt med svalgkirurgi.(1 kommentar)
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok